SEGRE

EUA POLÍTICA

Obama atribueix el triomf de Trump a saber canalitzar el descontentament

Espera que el successor doni la mateixa importància que ell a les relacions transatlàntiques

Barack Obama al costat del primer ministre grec, Alexis Tsipras.

Barack Obama al costat del primer ministre grec, Alexis Tsipras.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Barack Obama, va admetre ahir que està “sorprès” per l’elecció de Donald Trump i va instar a lluitar contra assumptes com la desigualtat per evitar efectes “contraproduents”. “No em sento responsable del que diu o fa el president electe, però sí que durant la transició li presenti les meues millors idees per tirar el país endavant i parlar de coses on crec que el partit republicà s’equivoca”, va dir Obama.

El seu primer dia de visita a Atenes, el president sortint dels EUA va assegurar que malgrat que els votants de Trump “estan millor que fa vuit anys”, quan ell va arribar a la Casa Blanca, el president electe va saber canalitzar per guanyar “el corrent” de vot descontent, “primer al Partit Republicà” i després a nivell nacional.

Les mesures contra la desigualtat, va lamentar Obama, “van ser a la meua agenda durant vuit anys, però no vaig poder fer que el Congrés les aprovés”.

“Als Estats Units sabem què passa quan ens dividim per raons com la raça o la religió”, va insistir el president sortint, “no només que tenim discriminació o, com moltes vegades en el passat, violència, sinó que no ens deixa veure el nostre potencial com a país”.

Ahir, milers d’estudiants i professors de les principals universitats dels Estats Units, com Harvard, van firmar peticions perquè els centres educatius protegeixin estudiants indocumentats amenaçats per les promeses de deportació de Trump.

D’altra banda, Obama va dir que treballa perquè el seu successor en el càrrec li continuï donant la mateixa importància que els demòcrates a les relacions transatlàntiques. “Vull reafirmar que el tema de l’OTAN és molt important i volem assegurar la continuació d’aquesta política durant el traspàs a la nova presidència electa dels republicans”, va dir.

Per la seua part, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va assegurar que no creu que Trump compleixi totes les promeses que va fer en una campanya que el màxim responsable de l’Executiu comunitari va qualificar de “fastigosa”.

D’altra banda, l’exalcalde de Nova York, Rudy Giuliani, que havia sonat com a fiscal general, podria ser finalment el nou secretari d’Estat.

tracking