SEGRE

POLÍTICA EUA

Pols e l’equip de Trump

El magnat continua definint el seu govern enmig de polèmiques || Obama reitera el compromís amb l’OTAN, al marge de qui ocupi la Casa Blanca

El president electe dels EUA, Donald Trump, amb el vicepresident, Mike Pence.

El president electe dels EUA, Donald Trump, amb el vicepresident, Mike Pence.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president electe dels Estats Units, Donald Trump, va seguir ahir amb les reunions per perfilar l’equip que l’acompanyarà a la Casa Blanca, amb les llistes de favorits cada vegada més nodrides i amb una forta polèmica per un dels escollits.

Trump es va reunir amb col·laboradors directes o amb dirigents amb els quals fins fa poc mantenia una forta rivalitat. La pugna pels nomenaments genera tensions, així com els intents de reconciliar la jerarquia del partit amb les faccions rebels que van donar suport a la candidatura del republicà. Així, el magnat es va reunir amb el senador per Texas Ted Cruz, el rival més difícil que va tenir Trump en les primàries en un intent de tancar el cisma del Partit Republicà.

Els legisladors demòcrates demanen a Trump que destitueixi un dels primers nomenaments

A més, els canvis a l’equip de transició de Donald Trump, dirigit fins a la setmana passada pel governador de Nova Jersey, Chris Christie, i que ara està en mans del vicepresident electe, Mike Pence, han augmentat la tensió al voltant de la formació del nou gabinet presidencial.

De moment, Donald Trump només ha fet dos nomenaments d’alt nivell, diumenge passat: el cap de Gavinet, lloc que assumirà el president del Comitè Nacional Republicà, Reince Priebus; i el cap d’estratègia i conseller sènior, Steve Bannon. L’elecció d’aquest últim, considerat com una de les veus de la dreta radical que dóna suport a Donald Trump, ha estat molt criticada en cercles polítics i a la premsa, que recorden comentaris racistes i misògins seus dels últims mesos.

En aquest sentit, 169 legisladors demòcrates van demanar ahir a Donald Trump que destitueixi Bannon.

Mentrestant, continuen caient noms respecte a les nominacions. El neurocirurgià Ben Carson, candidat afroamericà a les primàries republicanes, va declinar ser el secretari de Sanitat, mentre que l’exalcalde de Nova York, Rudolph Giuliani, té difícil aconseguir ser secretari d’Estat pels seus negocis amb empreses i governs estrangers. D’altra banda, el republicà Paul Ryan va ser reelegit com a president de la Cambra de Representants.

Al seu torn, el president nord-americà Barack Obama va reiterar ahir a Atenes el compromís dels Estats Units amb l’OTAN, al marge de qui ocupi la Casa Blanca.

tracking