SEGRE

POLÍTICA XII LEGISLATURA

El rei diu que “Espanya no pot negar-se a si mateixa” i demana diàleg i acatar la llei

Inaugura la dotzena legislatura en el Congrés avisant Catalunya que compleixi amb la decisió dels tribunals || Aposta per una nova etapa marcada per la regeneració democràtica

Pastor, Rajoy, Elionor, Felip VI, Letícia i Sofia davant del Parlament.

Pastor, Rajoy, Elionor, Felip VI, Letícia i Sofia davant del Parlament.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei va demanar ahir als parlamentaris de la XII Legislatura que practiquin el “diàleg permanent” i el debat “sempre constructiu”, guiats per la “generositat” que ha permès formar govern, en una nova etapa que veu marcada per la regeneració de la vida democràtica i amb gran voluntat de progrés però respectant sempre la llei i les decisions dels tribunals. A més, va afirmar que “Espanya no pot negar-se a si mateixa tal com és”.

Va pronunciar al Congrés el seu primer discurs en una sessió d’obertura d’una legislatura, acollit amb aplaudiments per la majoria de diputats i senadors i en silenci pels nacionalistes catalans i bascos i per Units Podem (vegeu el desglossament).

Després d’escoltar la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que va reivindicar el Parlament com a “principal fòrum de debat polític” per expressar opinions “des del degut respecte”, el monarca es va dirigir als parlamentaris, davant dels quals va reconèixer el “desencant” que ha creat la falta d’acord per a la investidura i l’eventualitat d’una convocatòria d’eleccions.

El cap de l’Estat va donar tot el valor al respecte a les lleis com a “garantia essencial de la democràcia” i va alertar que aquest diàleg ha de ser “sincer i lleial” i impulsat per “l’esperit fraternal entre tots els espanyols”. “Perquè Espanya –va postil·lar– no pot negar-se a si mateixa tal com és; no pot renunciar al seu propi ser i no pot, en fi, renunciar al patrimoni comú construït per tots i des del qual hem de continuar edificant un futur compartit”, en clara referencia als nacionalistes presents a la Cambra.

Després del discurs, el Partit Popular el va considerar “enormement constructiu i positiu” per haver posat l’accent en el diàleg. Des de Ciutadans, van valorar un discurs “ple de sentit d’Estat” i el PSOE va destacar l’apel·lació del rei al diàleg i l’entesa. Podem, per boca del secretari general, Pablo Iglesias, va veure el discurs “un temps que ja ha passat”, perquè no es va referir ni a la “plurinacionalitat” d’Espanya ni als “drets socials”. Des del PDECat, Francesc Homs va coincidir en el diàleg però va demanar respecte al que es desitgi votar.

A més, el diputat d’Units Podem Diego Cañamero va hi assistir amb una samarreta amb el lema “Jo no vaig votar cap rei”.

Plantada d’Esquerra i el PDECat, Podem i PNB no aplaudeixen al monarcaLa sessió d’obertura de les Corts inaugurada pel rei Felip VI va comptar amb l’absència dels diputats i senadors d’ERC, Bildu i Compromís i, d’altra banda, els d’Units Podem, PNB i el PDECat sí que van rebre els reis a l’hemicicle drets, però no van aplaudir-li l’entrada com van fer la resta dels parlamentaris. Quan el monarca va acabar el discurs, hi va haver gairebé tres minuts d’aplaudiments dels diputats i senadors que estaven drets, a excepció dels de Podem, amb Pablo Iglesias al capdavant, que es van quedar asseguts amb gest seriós, i els nacionalistes del PNB i PDECat, que encara que es van aixecar, no van ovacionar el monarca.D’altra banda, l’acte es va veure enterbolit a causa de l’acalorada discussió al mateix hemicicle del líder de Podem, Pablo Iglesias, amb responsables de la Cambra, disconforme amb el lloc que a ell i als seus companys els tocava ocupar al saló, on els escons es van substituir per cadires per donar cabuda als 350 diputats i 265 senadors que conformen les Corts Generals.

Pastor, Rajoy, Elionor, Felip VI, Letícia i Sofia davant del Parlament.

Pastor, Rajoy, Elionor, Felip VI, Letícia i Sofia davant del Parlament.

Pastor, Rajoy, Elionor, Felip VI, Letícia i Sofia davant del Parlament.

Pastor, Rajoy, Elionor, Felip VI, Letícia i Sofia davant del Parlament.

tracking