SEGRE

EUA POLÍTICA

Obama insta Trump a ser ferm amb Rússia si “s’allunya de les normes”

Amb Merkel crida el seu successor a mantenir les aliances i els valors comuns || Hillary: “Més d’un cop aquesta setmana he volgut no tornar a sortir de casa”

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president dels Estats Units, Barack Obama.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president dels Estats Units, Barack Obama.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’agenda inclou així mateix una discussió sobre les perspectives del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre els Estats Units i la Unió Europea, al qual es va oposar en campanya el president electe dels EUA, Donald Trump.

?

berlín/washington

El president dels Estats Units, Barack Obama, i la cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, van subratllar ahir el valor de la relació transatlàntica i del treball conjunt en favor de la democràcia i les llibertats, i van confiar que el futur inquilí de la Casa Blanca, Donald Trump, segueixi aquest mateix camí. Així ho van dir en una compareixença davant la premsa a Berlín en la qual l’encara president Obama va mostrar la seua “esperança” que Trump, tot i que no segueixi exactament la línia marcada per la seua administració, adopti una “posició constructiva” cap a Moscou, però també “realista”, i s’oposi a Rússia quan es distancia dels “valors i les normes internacionals”. D’altra banda, la complexa maquinària de transició presidencial als EUA entra en una fase clau amb el nomenament dels primers equips que s’instal·laran a les oficines públiques, mentre que Trump continua amb les seues càbales, sense presses, sobre les figures que l’acompanyaran quan entri a la Casa Blanca. Al seu torn, la candidata demòcrata, Hillary Clinton, va fer les primeres declaracions des de la derrota contra Trump, dimecres passat, reconeixent que “més d’una vegada aquesta setmana he volgut no tornar a sortir de casa mai més”.

‘Cimera europea’ de comiat del líder dels Estats UnitsEl president del Govern, Mariano Rajoy, s’incorporarà avui al nucli dur de la Unió Europea participant en la cimera que reunirà a Berlín els líders d’Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia amb el president sortint dels Estats Units, Barack Obama. La reunió entre els sis líders mundials (hi assistiran també el president francès, François Hollande; i els primers ministres del Regne Unit, Theresa May, i Itàlia, Mateo Renzi) se centrarà en la lluita contra Estat Islàmic a Síria, l’Iraq i Líbia, els refugiats i les migracions i el conflicte entre Rússia i Ucraïna.

tracking