SEGRE

POLÍTICA BARÒMETRE CEO

El ‘no’ a la independència guanyaria el ‘sí’ per la mínima i Junts pel Sí venceria a les eleccions

Junts Pel Sí i la CUP veurien perillar la majoria absoluta que sumen, segons assenyala l’últim sondeig del CEO || Els partidaris d’un Estat independent i els contraris, pràcticament en empat tècnic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat apunta un lleuger avantatge del no (45,1%) a la independència davant els del , que passen del 47,7% del juny passat al 44,9% actualment, gairebé tres punts menys.

“És un empat tècnic a l’estil cupaire”, va ironitzar el director del CEO, Jordi Argelaguet, que va assenyalar també que hi ha un 9,9% d’enquestats que no sap o no respon sobre la qüestió i que serien claus per decantar la balança en un eventual referèndum d’independència. Argelaguet va indicar que el comportament d’aquestes dades és “força estable” en els últims mesos, encara que a l’últim baròmetre del juny passat la diferència era més gran, ja que llavors els partidaris de la independència van ascendir al 47,7% i els favorables a seguir a Espanya van quedar aleshores per sota, al 42,4%. L’anterior pitjor resultat de l’independentisme es remunta al juny del 2015, quan va baixar al 42,9% en un moment en el qual el no es trobava en el 50%. Pel que fa a les eleccions catalanes, Junts pel Sí guanyaria de nou amb 60-62 diputats si se celebressin ara i la CUP n’aconseguiria 6-8, per la qual cosa perillaria la majoria absoluta independentista que tant un com l’altre partit conformen ara al Parlament.

En Comú Podem i ERC es disputarien la victòria a Catalunya en unes eleccions generals

Ciutadans i Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) es disputarien ser el primer partit de l’oposició. La formació taronja passaria dels 25 diputats actuals a 20-21, mentre que la confluència d’esquerres experimenta un creixement dels 11 actuals als 19-20. Al seu torn, el PSC, que compta amb 16 parlamentaris, passaria a 15 o 14, i el PP, actualment amb 11 escons, augmentaria fins als 13 o 14, segons el sondeig del CEO.

En el cas d’unes eleccions generals, En Comú Podem i ERC aconseguirien 12-13 escons cadascun si ara se celebressin comicis i es disputarien la victòria. El baròmetre del CEO constata que PDECat, PSC i PP pugnarien per la tercera plaça per molt poca diferència. L’antiga Convergència aconseguiria entre 6 i 8 diputats, els socialistes, entre 6 i 7, i els populars es quedarien a 6.

L’últim partit que aconseguiria representació a Catalunya seria Ciutadans, que arribaria als 3-5 escons –la qual cosa representa mantenir-se en els 5 que va aconseguir a les generals del juny del 2016– o podria perdre’n fins a 2, segons indica l’enquesta, que vaticina una participació al voltant del 64% de l’electorat.

Darrere seu se situen el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, que voreja l’aprovat amb un 4,99, i el líder del PSC, Miquel Iceta, que acaba de renovar el mandat al capdavant del seu partit i que els ciutadans puntuen amb un 4,67. En aquesta classificació els segueixen el diputat de la CUP Benet Salellas, amb un 4,59; la cupaire Anna Gabriel (4,26), el líder de CSQEP, Lluís Rabell (4,22) i la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas (2,84).

Els dos líders més mal valorats són l’exministre de Interior Jorge Fernández Díaz (1,58) i el líder del PP al Parlament de Catalunya, Xavier García Albiol (1,96).

Puigdemont i Junqueras, els més valorats i únics que aprovenEl vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, és el líder polític més ben valorat pels catalans amb un 5,29 sobre 10, i per la seua banda el president, Carles Puigdemont, rep una puntuació del 5,25, i són els dos únics líders que la ciutadania aprova.

tracking