SEGRE

POLÈMICA MONARQUIA

El rei perdia a les urnes

Adolfo Suárez va evitar un referèndum sobre la monarquia || Segons l’expresident, Felipe González volia una consulta

Imatge d’Adolfo Suárez l’octubre del 1998.

Imatge d’Adolfo Suárez l’octubre del 1998.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident del Govern espanyol Adolfo Suárez va evitar celebrar un referèndum de monarquia o república el 1977 perquè les enquestes no eren favorables per al rei Joan Carles. Així ho va reconèixer en una entrevista amb la periodista Victoria Prego el 1995 que divendres a la nit va fer pública La Sexta. “Fèiem enquestes i perdíem [sobre la monarquia]”, reconeixia l’expresident del Govern, que va explicar que al final es va optar per incloure la institució monàrquica en la llei per a la reforma política per evitar el referèndum.

En l’entrevista, que va ser aleshores realitzada per a Antena 3, Suárez va reconèixer que “la major part dels caps d’estat em demanaven un referèndum entre monarquia i república”. La periodista va respondre que “això era perillosíssim en aquell moment” i Suárez va revelar que “fèiem enquesta i perdíem”.

“Els caps d’estat volien una consulta entre monarquia i república, perdíem enquestes”

El que va ser president del Govern va afegir que “era Felipe González el que els estava demanant als altres que ho demanessin”. Suárez, que va morir el 2014, va reconèixer que “llavors jo vaig posar la paraula rei i la paraula monarquia en la llei” i “així vaig dir que havia estat sotmès a referèndum ja”. Després de la difusió d’aquestes paraules de Suárez, el portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va denunciar ahir que “els mateixos” que durant la transició van impedir al seu judici que es votés sobre la monarquia són els que ara s’oposen a la celebració d’un referèndum d’independència, perquè “potser el perdrien”.

En declaracions a la premsa en un acte a Sitges, Rufián va lamentar que “ja existia la sospita que en la Transició ens havien enganyat”, que va ironitzar amb la “concepció de la democràcia” que tenen els que aleshores van impedir consultar la ciutadania sobre la monarquia i ara “no volen que es voti un referèndum d’autodeterminació perquè potser al final el perdrien”.

El dirigent d’ERC va anunciar que la seua formació no permetrà que ningú li doni “mai més lliçons de democràcia” perquè, va afegir, “tenim centenars de milers de persones al costat que estan demanant poder votar el seu estatus polític i així ho farem, amb permís o sense”.

Imatge d’Adolfo Suárez l’octubre del 1998.

Imatge d’Adolfo Suárez l’octubre del 1998.

tracking