SEGRE

POLÍTICA PARTITS EUROPEUS

Angela Merkel es presentarà per a un quart mandat en temps “difícils i incerts”

En un moment de creixement del populisme de dretes a Alemanya || A més del resultat del referèndum del Brexit i la recent victòria electoral de Donald Trump als Estats Units

L’exprimer ministre François Fillon va guanyar la primera volta de les primàries de la dreta francesa.

L’exprimer ministre François Fillon va guanyar la primera volta de les primàries de la dreta francesa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, va confirmar ahir que, després de reflexionar “infinitament”, ha decidit lluitar per un quart mandat en les eleccions del 2017 i assumir la seua responsabilitat en moments “difícils i incerts”.

En una roda de premsa a la seu del seu partit, la Unió Cristianodemòcrata (CDU) a Berlín, Merkel es va mostrar contenta de poder tornar al seu país i al seu partit “alguna cosa del molt” que li han donat i es va dir “disposada de nou” a posar-se al seu servei. La cancellera va destacar que la seua decisió no és “trivial”, ja que no suposa només representar el seu partit a la campanya, sinó estar disposada a governar el país durant una legislatura completa.

Després d’onze anys com a cancellera, és la mandatària de la UE amb més experiència de govern

Va afirmar així ser conscient que serà previsiblement “la campanya electoral més difícil” dels últims anys ja que, va dir, la seua formació es veurà pressionada com mai des de diferents flancs. “Serem atacats des de la dreta com mai”, va dir, en al·lusió a l’emergència del populisme dretà, en unes condicions de “polarització” que així mateix no ha conegut ara al país, i on la comesa del seu partit serà, a més, impedir una victòria d’un bloc entre socialdemòcrates, Esquerra i Verds.

Angela Merkel va al·ludir repetidament als “temps difícils i insegurs” que es viuen tant a escala nacional com internacional i va citar en referència a aquest fet el resultat de les eleccions als Estats Units i la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea (UE).

La decisió de la cancellera i líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) d’optar a la reelecció s’havia filtrat aquest diumenge als mitjans, poc després d’iniciar-se la reunió de l’executiva d’aquest partit, a la qual cosa va seguir hores després la compareixença de Merkel.

Merkel, presidenta de la CDU des del 2000, va assumir les regnes de la primera potència europea el 2005, quan va vèncer a les urnes el socialdemòcrata Gerhard Schröder. Després d’onze anys al càrrec, Angela Merkel és ja la mandatària de la Unió Europea (UE) amb més experiència de govern i que ara té tots els focus apuntant cap a ella després de la victòria de Donald Trump en les presidencials nord-americanes. En mitjans internacionals se l’ha qualificat d’última defensora del món lliure occidental amb l’arribada a la fi del segon mandat del president dels Estats Units, Barack Obama.

Fillon i Juppé desbanquen Sarkozy a FrançaL’exprimer ministre François Fillon es va imposar ahir en la primera volta de les primàries de la dreta francesa. S’enfrontarà a l’alcalde de Bordeus i també exprimer ministre Alain Juppé en la decisiva segona volta per decidir el candidat de la formació Els Republicans a l’Elisi en les presidencials del maig. L’expresident Nicolas Sarkozy, que va tornar a la carrera política el 2014 per a la presidència, va patir una humiliant derrota contra dos dels seus coreligionaris amb qui tenia un acarnissat enfrontament, en el que suposa la seua retirada definitiva de la política. Amb una massiva participació de gairebé quatre milions de votants, Fillon va aconseguir un 44% dels vots, pel 28% de Juppé i el 21% de Sarkozy. Les enquestes han tornat a fallar, ja que durant tota la campanya donaven com a favorit Juppé davant de Sarkozy, però finalment ha guanyat Fillon, beneficiat pel seu bon paper als debats televisats. Sarkozy va reconèixer ahir la derrota i va demanar el vot per a Fillon, que va ser el seu primer ministre.

tracking