SEGRE

POLÈMICA SOBIRANIES

Nou conflicte entre Espanya i el Regne Unit per Gibraltar

La Royal Navy dispara bengales contra un vaixell científic espanyol vora el Penyal || Els dos estats es disputen aquestes aigües

Un helicòpter britànic sobrevola Gibraltar, en un simulacre.

Un helicòpter britànic sobrevola Gibraltar, en un simulacre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Royal Navy (Armada del Regne Unit) va disparar divendres bengales cap a una embarcació científica espanyola per haver entrat en aigües del penyal de Gibraltar, segons van informar ahir els mitjans britànics.

L’HMS Sabre, de la Royal Navy, va fer l’advertència a l’Ángeles Albariño després de fracassar els intents de contactar per ràdio amb aquesta embarcació, que va abandonar les aigües del Penyal després de l’advertiment de les bengales. El ministeri de Defensa britànic va dir que “la Royal Navy desafia totes les incursions marítimes il·legals en aigües territorials britàniques de Gibraltar”. “Donem suport a això amb protestes diplomàtiques formals al Govern espanyol”, va afegir una portaveu del ministeri, que no va voler aportar detalls de l’ocorregut.

L’‘HMS Sabre’ va advertir l’‘Ángeles Albariño’ al fracassar els intents de contactar per ràdio

El Govern espanyol, per la seua part, va anunciar ahir que protestarà de manera formal davant del Regne Unit per la “interferència” de l’embarcació britànica en els treballs d’investigació científica que el vaixell espanyol desenvolupa en aigües que envolten Gibraltar. El ministeri d’Afers Estrangers remetrà una nota verbal –l’escrit oficial més comú que s’utilitza en les comunicacions entre estats– al Foreign Office, en què deixarà constància del seu malestar. Exteriors va defensar que el vaixell científic es trobava “fent comeses rutinàries” en unes aigües que “són espanyoles”.

Espanya i el Regne Unit mantenen un contenciós entorn de les aigües que envolten el Penyal. Espanya considera que aquestes aigües són espanyoles, ja que pel Tractat d’Utrecht del 1713 va cedir només la ciutat i el castell de Gibraltar, amb el port, la defensa i la fortalesa, però no l’istme que uneix el Penyal amb la península, ni les aigües circumdants. Per això Espanya només reconeix al Regne Unit sobirania sobre les aigües de l’interior del port.

Londres, en canvi, reclama fins a tres milles nàutiques en virtut de la Convenció de l’ONU sobre el Dret del Mar, posterior a Utrecht i que atribueix a qualsevol territori les aigües adjacents.

Un helicòpter britànic sobrevola Gibraltar, en un simulacre.

Un helicòpter britànic sobrevola Gibraltar, en un simulacre.

tracking