SEGRE

TRIBUNALS SOBIRANISME

El Congrés accepta que es jutgi Francesc Homs i Puigdemont diu que posa “pedres al diàleg”

PP, PSOE i Ciutadans al·leguen que “ningú ha de tenir cap privilegi davant dels tribunals” || Forcadell haurà de declarar el 16 de desembre per haver permès la votació de la resolució independentista

Junqueras, Puigdemont i Mas van donar suport ahir a Homs i es van traslladar a Madrid.

Junqueras, Puigdemont i Mas van donar suport ahir a Homs i es van traslladar a Madrid.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Congrés va aprovar ahir el suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem per poder investigar el portaveu del PDECat, Francesc Homs, per l’organització de la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014, quan era conseller de Presidència de la Generalitat.

La sol·licitud va tirar endavant per 248 vots a favor, capitanejats per PP, PSOE i C’s, i els 91 en contra d’Units Podem, ERC, PNB, PDECat, Compromís i EH Bildu, sense cap abstenció. Tant el debat com el resultat de la votació van tenir lloc a porta tancada.

Els diputats que hi van votar en contra van considerar que el que es vol obrir a Homs és un “judici polític” pel simple fet de treure les urnes al carrer perquè els catalans votessin.

Abans de la votació, Homs va rebre un suport comú del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de l’expresident Artur Mas, el vicepresident Oriol Junqueras i altres diputats de Junts pel Sí, que es van desplaçar a Madrid per expressar-li personalment el seu suport, i també dels partits nacionalistes del Congrés, com el PNB, Compromís i Bildu, als quals es va afegir també Units Podem.

Puigdemont va advertir que el suplicatori “omplirà de més pedres la maleta del diàleg” i convertirà en “mera retòrica” els suposats gestos del Govern central en la recerca d’una solució al desafiament sobiranista. A més, Francesc Homs va proclamar que el seu suplicatori demostra que les apel·lacions del Govern estatal al diàleg són mera “propaganda”.

En la seua defensa, Homs va assegurar que tornaria a fer el que va fer perquè segons la seua opinió posar urnes no pot ser mai un delicte i va avisar que avalar el procés judicial és un “acte de debilitat” del Congrés dels Diputats. La seua intervenció va recollir els aplaudiments d’ERC, PNB i En Comú, entre d’altres.

Des del Govern central, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va garantir que cap poder públic persegueix ningú i l’únic que fa és defensar la llei, perquè aquesta és la millor garantia que ningú imposa la seua voluntat arbitrària a cap altre. El PSOE està “a favor que es jutgi” Homs i que “no es privilegiï ningú per la seua condició de diputat”. Ciutadans va subratllar que els polítics no poden estar per sobre de les lleis ni dels tribunals.

Per contra, el portaveu d’Units Podem, Íñigo Errejón, va lamentar que es vulgui jutjar el diputat català per un assumpte amb una clara naturalesa política i, encara que considera necessari revisar els aforaments dels polítics, defensa que es mantingui la protecció a Homs per aquest cas.

D’altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va citar a declarar per al proper 16 de desembre com a investigada la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, arran de la querella que va presentar contra ella la Fiscalia per desobediència al Tribunal Constitucional al permetre la votació al Parlament de la resolució independentista. El TSJC també crida a declarar com a testimonis l’exsecretari general de la Mesa del Parlament, Pere Sol, que va dimitir el passat 29 d’octubre, i el Lletrat Gran de la Cambra, Antoni Bayona. Tots dos càrrecs van emetre un informe, llegit en el ple abans de votar-se la resolució independentista, en què recordaven l’advertència “expressa” del Tribunal Constitucional.

tracking