SEGRE

EUSKADI POLÍTICA

El PSE afirma que el seu acord amb el PNB pot ser guia per a Espanya

Socialistes i nacionalistes rubriquen el pacte i Mendia justifica avisar el PSOE quan estava gairebé tancat || Munté destaca les diferències entre Euskadi i Catalunya

Andoni Ortuzar, Iñigo Urkullu i Idoia Mendia, després de la firma de l’acord d’investidura.

Andoni Ortuzar, Iñigo Urkullu i Idoia Mendia, després de la firma de l’acord d’investidura.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, va valorar ahir que l’acord per formar un govern de coalició amb el PNB “assenyala el camí del diàleg, del consens i de l’acord”, i per això pot “servir de guia per solucionar, salvant totes les distàncies, alguns altres assumptes a Espanya”.

Mendia i el president del PNB, Andoni Ortuzar, van comparèixer a Vitòria davant dels periodistes després de firmar juntament amb el lehendakari en funcions i candidat a la reelecció, Iñigo Urkullu, un acord per formar un govern de coalició a Euskadi.

Va explicar, sobre les discrepàncies que PNB i PSE-EE tenen en matèria d’autogovern, que aquest tema “es treballarà des del Parlament” –on cada un té llibertat per defensar els seus postulats–, encara que va voler “posar l’accent” en les polítiques sectorials, que ocupen “el gros” del document.

Sobre la manera en què ha informat de l’acord la gestora del PSOE, Mendia va afirmar haver actuat “amb naturalitat”, al donar-ne compte quan estava “madur, pràcticament tancat”, perquè després “no hi hagués sorpreses” sobre el seu contingut, i va afegir que va mantenir una “llarga conversa” amb el president de la gestora, Javier Fernández, per donar-li els detalls, “especialment” els relatius a l’autogovern.

Per la seua part, el president del PNB va assegurar que el seu partit vol un nou estatus polític aquesta legislatura i va confirmar que continuarà plantejant una “consulta habilitant” per part dels bascos sobre la reforma estatutària, encara que no estigui recollida en l’acord amb els socialistes bascos per governar en coalició.

Urkullu defensarà avui, durant la sessió d’investidura, els eixos del pacte de govern subscrit entre el PNB i el PSE-EE i que marcaran la gestió del seu executiu, com són els de més i millor ocupació, més equilibri social, més convivència i més i millor autogovern.

D’altra banda, la consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, va celebrar l’acord de govern que han segellat el PNB i el PSE a Euskadi, encara que va considerar que no es podria extrapolar a Catalunya: “Les diferències entre territoris són notables.”

tracking