SEGRE

POLÈMICA POBRESA ENERGÈTICA

El Govern expedienta Gas Natural per la mort de l’anciana de Reus

Considera la infracció “gravíssima” i la sanció podria arribar al milió d’euros || El Govern central xifra en un 10% els pobres energètics a Espanya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha obert un expedient sancionador contra Gas Natural al no avisar els serveis socials de l’ajuntament de Reus que es disposava a tallar el subministrament de llum a la dona de 81 anys que van morir la setmana passada a causa d’un incendi per una espelma a casa seua.

El secretari d’Empresa de la Generalitat, Joan Aregio, va anunciar l’obertura d’aquest expedient després de la reunió de la Taula d’Emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica que va tenir lloc ahir a l’Hospitalet de Llobregat.

Nadal es reuneix avui amb els grups parlamentaris per tractar sobre el bo social en les factures de la llum

Després d’analitzar la informació presentada per Gas Natural, la Generalitat ha considerat que l’empresa no justifica per què no va traslladar als serveis socials municipals que es produiria el tall a l’anciana, per la qual cosa ha decidit obrir un expedient per un “tall indegut”. “El que va passar és molt greu, és gravíssim, però això no és una qualificació jurídica, s’ha d’incoar l’expedient i amb el que surti es posarà la sanció que correspongui”, va manifestar Aregio. Des de la Generalitat no es va concretar l’import de la sanció, però des de les entitats socials es va exigir la màxima permesa per la llei, per la qual cosa Gas Natural podria ser multada fins amb un milió d’euros.

El secretari d’Empresa va informar que, fins al moment, s’han incoat 115 expedients per talls indeguts de subministrament amb 25 sancions administratives, la majoria a Endesa, ja que és la companyia amb més abonats, i cap sobre Gas Natural. Aregio va explicar que “s’han evitat 39.000 talls, ja que hi ha moltes companyies que compleixen, i una cosa està clara: abans de tallar el subministrament, se n’ha d’informar els serveis socials municipals”.

Per la seua part, el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, va assegurar ahir en el Ple del Congrés que la mort de l’anciana de Reus és “un cas extrem de vulnerabilitat” que “no hauria d’haver ocorregut”, perquè el tall de llum “no s’hauria d’haver materialitzat” a causa de la llei existent a Catalunya. Nadal va avançar que aquest any tancarà amb un percentatge de pobresa energètica del 10,1%, cinc dècimes menys que el 2015, malgrat que aquesta xifra encara és superior a la mitjana de la Unió Europea, que és del 9,6%. El ministre va oferir aquestes dades en resposta a una interpel·lació que li va formular el líder de Podem, Pablo Iglesias, sobre la situació de pobresa energètica en la qual viuen més de cinc milions de persones a Espanya i les mesures de protecció que preveu el Govern central per al “cessament en la violació de drets”. En aquest sentit, el Govern de l’Estat es reunirà avui amb els grups parlamentaris per garantir el bo social, una rebaixa en el rebut de la llum per a les llars amb certs requisits.

tracking