SEGRE

POLÍTICA PRESSUPOSTOS

Junts pel Sí i la CUP pacten gravar béns de luxe a nom d’empreses

El Govern presenta avui els pressupostos sense el ‘sí’ definitiu de la CUP || Uns 2.200 càrrecs institucionals de Catalunya es registren a l’Assemblea d’Electes

Un centenar de càrrecs van assistir ahir a la presentació de l’Assemblea d’Electes a Girona.

Un centenar de càrrecs van assistir ahir a la presentació de l’Assemblea d’Electes a Girona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts pel Sí i la CUP van presentar ahir una proposició de llei que regula la creació de l’anomenat impost d’actius improductius, que grava béns de luxe i que tindrà un mínim exempt de 500.000 euros o de 100.000 euros, si no inclou immobles, amb un tipus màxim de l’1%.

Aquesta proposició de llei conjunta busca gravar béns immobles, embarcacions, cotxes de luxe i aeronaus que estan a nom de persones jurídiques però que no s’utilitzen per a activitats econòmiques, sinó amb finalitats particulars. Aquesta era una de les mesures fiscals acordades entre el Govern, Junts pel Sí i la CUP en el marc de la negociació dels pressupostos de la Generalitat de cara al 2017, encara que les dos formacions van acordar tramitar aquest nou impost mitjançant una llei específica.

Els comptes inclouen 1.050 milions més en despesa social i recursos per al referèndum

L’expresident vaticina que hi haurà diàleg si l’independentisme guanya força social i política

JxSí i la CUP es proposen que l’impost sigui vigent ja el 2017 i van deixar fora de la mesura les administracions públiques, les representacions diplomàtiques o les oficines consulars a Catalunya i també els béns de fundacions, ONG i entitats sense ànim de lucre.

En aquest sentit, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, presentarà avui al Parlament el projecte de comptes públics sense tenir la garantia que la CUP donarà el definitiu que permeti aprovar-los. Els cupaires garanteixen que permetran que els pressupostos s’admetin a tràmit, però volen introduir canvis en la tramitació parlamentària i no asseguren el seu aval definitiu.

El Govern ja va avançar que el projecte inclourà 1.050 milions d’euros més en despesa social respecte als comptes del 2015, que estan prorrogats, a banda d’incloure els recursos per convocar un referèndum d’independència.

Per la seua part, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afirmar que el Govern central estudiarà “àmbits d’impugnació” dels pressupostos catalans el 2017 si inclouen una partida per al referèndum sobre la independència.

En un altre ordre de coses, l’Assemblea d’Electes de Catalunya ja té registrats 2.200 càrrecs un mes després de presentar-se. La presidenta de l’Asociació Catalana de Municipis (AMI), Neus Lloveras, va remarcar en aquest sentit que el camí cap a la república catalana entra “a la recta final” i que cal estar preparats per si l’Estat “posa obstacles” a l’organització del referèndum. L’assemblea de càrrecs es convocaria en el supòsit que l’Estat suspengués l’autonomia de Catalunya.

El president gallec va pronunciar ahir al Cercle d’Economia de Barcelona la conferència Estabilitat i sostenibilitat en un Estat descentralitzat, amb la presència del líder del Partit Popular català, Xavier García Albiol, entre els assistents. En la seua intervenció, Núñez Feijóo va considerar que en la nova etapa política que s’obre s’ha “de desterrar la demonització del que pensa o sent diferent”, ja que “és dolent fer un tabú de qualsevol tracte amb el partit majoritari a Espanya i és poc saludable fer exorcismes amb el nacionalisme català”. “No hi caben línies roges, sinó que hi ha d’haver molts telèfons rojos, amb una permanent comunicació”, va defensar en aquest sentit Núñez Feijóo.

En un dinar organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona, Mas va advertir, no obstant, de l’actual oferta de negociació del nou Govern presidit per Mariano Rajoy, que perquè el diàleg “sigui productiu” i no un simple eslògan “no hi ha d’haver condicions, limitacions o línies roges”. Això implica, va subratllar, que “el dret a decidir i la celebració del referèndum han de formar part” del diàleg i que, en contrapartida, la part catalana “ha d’acceptar que el Govern central estigui en contra de la independència”.

tracking