SEGRE

PANORAMA

Carles Puigdemont demana un diàleg sense condicions i el Govern respon que dins la llei

El president qualifica d’“operació de propaganda” les ofertes de l’Executiu central || Soraya Sáenz de Santamaría demana al PSOE treballar junts sobre Catalunya en la “legalitat i el marc constitucional”

Puigdemont i Junqueras, en la sessió de control al Govern d’ahir al Parlament de Catalunya.

Puigdemont i Junqueras, en la sessió de control al Govern d’ahir al Parlament de Catalunya.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va exigir ahir a Mariano Rajoy un diàleg “bilateral” i sense vetos al referèndum, i va denunciar que les “proclames” i els “anuncis” del Govern central a favor de l’entesa semblen una “operació de propaganda”.

En la sessió de control al Parlament, Puigdemont va subratllar que “un anunci de diàleg no és diàleg”, i va explicar que l’única condició que exigeixen per a les negociacions és “que no hi hagi condicions”. El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, per la seua banda, va assegurar que el Govern central vol dialogar amb la Generalitat, però va advertir que “mentre governi el PP a Espanya no hi haurà referèndum”. Puigdemont va assegurar que vol parlar amb Rajoy “d’absolutament tot”, però que “els gestos que envia” l’Estat “no van en aquesta direcció”, sinó que tenen una “voluntat de diluir” la realitat catalana. Puigdemont es va mostrar convençut que Catalunya s’ha guanyat el “dret” a un tracte bilateral, fora del règim comú: “Aquí passen coses diferents que reclamen solucions diferents, les solucions comunes no serveixen.”

En aquest sentit, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va prometre al Congrés treballar per eixamplar els canals de diàleg a Catalunya i va instar al PSOE que treballi al costat de l’Executiu i el PP en aquesta línia, buscant el consens, però, va remarcar, sempre dins de la legalitat institucional. Sáenz de Santamaría va respondre així una pregunta de la diputada socialista Meritxell Batet, que es va interessar per conèixer com pensa afrontar el Govern central la relació amb les institucions i la societat catalana. Batet va admetre que “és veritat que alguna cosa s’ha començat a moure” durant les últimes setmanes, però va alertar que caldrà fer esforços “majúsculs” per intentar canviar les coses. La vicepresidenta va insistir que en aquest assumpte, “no hi caben les equidistàncies”. “Espero que vostès i nosaltres estiguem sempre al mateix lloc, en el respecte a la llei i el nostre marc constitucional de convivència. Aquest és l’entorn adequat per al diàleg”, va afegir.

El vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, assistirà avui al Consell de Política Fiscal i Financera convocat pel Govern central, segons va explicar el secretari d’Economia del Govern, Pere Aragonès.

La decisió d’assistir-hi finalment es va prendre després de repassar l’ordre del dia de la reunió i considerar que es pot exercir pressió, segons va apuntar Aragonès.

“Tindrem capacitat d’influir i no estarem sols defensant la nostra posició, ja que tenim aliats, com el País Valencià i les Illes Balears”, va comentar el secretari d’Economia.

Oriol Junqueras va assumir ahir dimecres que la Generalitat no podrà complir el límit marcat de dèficit per al 2016 i va reivindicar que Catalunya disposi d’un marge de dèficit de l’1,18% el 2017, en lloc del 0,5% previst per a les comunitats.

La reunió del Consell, que presidirà la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre d’Economia, Cristóbal Montoro, té com a principal finalitat aprovar els objectius d’estabilitat pressupostària i deute públic per al conjunt de les comunitats, tant per a l’exercici actual, 2016, com per als anys següents, fins al 2019, aquest últim també inclòs.

Les autonomies podrien obtenir una dècima addicional, fins al 0,6 per cent del producte interior brut (PIB) de cara a l’any que ve. A més, vol comptar amb el suport de les comunitats als objectius de dèficit, d’acord amb les directrius de la Comissió Europea, per emetre un missatge d’estabilitat a Brussel·les.

tracking