SEGRE

PANORAMA

El Govern i el PSOE pacten elevar el salari mínim un 8%, la pujada més gran en 30 anys

Exigència dels socialistes per donar suport als objectius de dèficit i de deute || L’SMI quedarà en 707,6 euros mensuals en catorze pagues, una millora que els sindicats veuen un avenç però insuficient

Mobilització de pensionistes ahir a les portes del Congrés en defensa de la prestació.

Mobilització de pensionistes ahir a les portes del Congrés en defensa de la prestació.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central i el PSOE han pactat una pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) del 8%, la més gran registrada en els últims trenta anys. La mesura, que s’aprovarà avui al Consell de Ministres, era una exigència socialista a l’Executiu de Mariano Rajoy per donar suport a aspectes econòmics claus com els objectius de dèficit i de deute públics per al 2017. També van pactar el límit de dèficit autonòmic (vegeu la pàgina 21). L’SMI pujarà d’aquesta forma fins als 707,6 euros mensuals en catorze pagues davant els 655,2 actuals.

L’acord va coincidir amb la reunió ahir del ministeri d’Ocupació amb els sindicats UGT i CCOO i les patronals CEOE i Cepyme. Els representants dels treballadors consideren que “la mobilització (anunciada per a mitjans de mes) comença a donar resultat” i que aquesta és “la legislatura de la recuperació de drets”.

El salari mínim segueix molt per sota d’altres països i, per exemple, a França és de 1.457 euros

Els socialistes reclamen mesures per no buidar la guardiola en ple debat sobre les pensions

Tant UGT com CCOO qualifiquen d’“avenç, però insuficient” la pujada de l’SMI pactada entre l’Executiu i els socialistes, ja que consideren que encara està “allunyada” de la petició dels sindicats que l’SMI se situï en els 800 euros el 2017 i arribi al 60% del salari mitjà el 2020 (950 euros).

“La sostinguda i ferma pressió exercida per CCOO i UGT i la convocatòria de mobilitzacions han influït en el Govern, juntament amb la proposició de llei aprovada el passat 22 de novembre al Congrés (amb l’oposició del PP), per procedir a una pujada esglaonada del Salari Mínim Interprofessional”, consideren els dos sindicats.

Segons van explicar, aquesta alça en el salari mínim “no satisfà la demanda sindical, malgrat que superi amb escreix els habituals increments de l’SMI que els diferents governs han posat en marxa els últims anys”.Les dos organitzacions van criticar “amb duresa” el procediment fet servir pel Govern “al furtar al diàleg social una negociació com la de l’SMI i situar-la en l’àmbit polític i parlamentari”. “Encara més greu és la decisió d’aprovar-ho en Consell de Ministres com a Reial Decret Llei devaluant, quan no negant, el debat democràtic al Parlament”, van afegir.

Els sindicats van recordar que a Espanya cobren l’SMI o una quantitat menor més de cinc milions i mig de persones. El Salari Mínim Interprofessional queda molt lluny del que hi ha establert en altres països com Luxemburg amb 1.922,96 euros mensuals, Bèlgica (1.501,82), Irlanda (1.461,85), Holanda (1.501,80), França (1.457,52) i Regne Unit (1.378,87). Al costat oposat hi ha Bulgària, amb poc més de 200 euros.

La Tresoreria General de la Seguretat Social ha disposat de 9.500 milions d’euros més del Fons de reserva per assumir tant la paga ordinària com l’extraordinària que reben els pensionistes al desembre, segons va informar el ministeri d’Ocupació i Seguretat Social que dirigeix Fátima Báñez.

Malgrat que es tracta del mateix import destinat a aquest concepte que el del desembre de l’any passat, aquesta és la disposició més elevada realitzada de cop des del 2012, ja que fa un any la retirada de diners es va fer en dos fases, l’1 de desembre per import de 7.750 milions i el 21 de desembre per 1.750 milions d’euros. Després d’aquesta disposició, el Fons de reserva, conegut com a guardiola de les pensions, es queda amb 15.915 milions. A aquest ritme, queda clar que el capital s’esgotarà l’any que ve.

Només aquest any, la Seguretat Social ha disposat d’un total de 19.200 milions, un 44,9% més que els 13.250 milions trets el 2015. A més, es tracta de la xifra més elevada registrada des del 2014, quan es van disposar un total de 15.300 milions.

El PSOE va reclamar ahir el Govern que prengui mesures per no buidar la guardiola abans del previsible esgotament al llarg del 2017 i en ple debat sobre el futur de les pensions.

tracking