SEGRE

PANORAMA

El límit de dèficit autonòmic, en el 0,6% amb el rebuig de Catalunya

Junqueras diu que el nou límit està lluny “del que els ciutadans mereixen”

Junqueras saluda Montoro, a l’inici de la reunió d’ahir del Consell de Política Fiscal i Financera.

Junqueras saluda Montoro, a l’inici de la reunió d’ahir del Consell de Política Fiscal i Financera.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) va aprovar ahir el nou camí de consolidació fiscal per als propers anys i un objectiu de dèficit autonòmic del 0,6% del PIB per al 2017, amb el vot en contra de Catalunya, el País Valencià i les Balears.

Presidit per la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, aquest òrgan va donar també el vistiplau al sostre de dèficit autonòmic per a aquest any, que se situa en el 0,7%. A més, per al 2018 el límit de dèficit de les comunitats serà del 0,3%.

Junqueras aprofita per explicar el seu “compromís” de celebrar un referèndum d’independència

En aquest sentit, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va afirmar que segons el parer de la Generalitat les xifres estan “absolutament allunyades de les necessitats dels ciutadans i del que els ciutadans mereixen”, raó per la qual el seu vot va ser negatiu.

Quant a l’objecte del CPFF d’ahir, la Generalitat catalana va votar en contra del camí de dèficit aprovat per a les comunitats per al 2017-2019. L’any que ve, finalment, l’objectiu de dèficit serà del 0,6%, mentre que Junqueras reivindicava que Catalunya havia de disposar d’un marge de dèficit de l’1,18%.

El vicepresident va aprofitar també la reunió del CPFF per explicar amb la seua “pròpia veu” el seu “compromís” amb la celebració d’un referèndum d’independència, que la Generalitat planeja per a l’any que ve. Junqueras va assegurar que va aprofitar la trobada per defensar aquest “compromís de celebrar un referèndum per a la independència”, així com per expressar la seua preocupació perquè repuntin els tipus d’interès i es compliqui “la gestió dels deutes públics”.

D’altra banda, Hisenda havia plantejat que el dèficit autonòmic fos del 0,5% el pròxim exercici, que suposava dos dècimes menys que el límit amb el qual tancaran aquest any. Tanmateix, el PSOE va mantenir que el dèficit fos del 0,6 o fins i tot del 0,7 per cent perquè part del marge que havia donat Brussel·les a Espanya es transferís a les regions.

El ministre d’Hisenda es va felicitar pel resultat i el “bon clima de coincidència” de la reunió i va defensar el límit de dèficit pactat com un triomf de la llei d’estabilitat pressupostària, mentre que el PSOE va reivindicar que va ser la seua pressió la que ha portat el Govern central a donar més marge a les comunitats.

tracking