SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Santamaría ofereix a Catalunya més diàleg i menys litigis judicials

Homs: “La qüestió catalana no és resoluble sense passar per les urnes” || Catalá diu que les querelles no entren en la negociació perquè no depenen d’ells

Santamaría saluda la socialista catalana Meritxell Batet ahir a la Comissió Constitucional.

Santamaría saluda la socialista catalana Meritxell Batet ahir a la Comissió Constitucional.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern i ministra per a les Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, va oferir ahir més diàleg a les comunitats autònomes potenciant la Conferència de Presidents, reforçant les conferències sectorials i augmentant la comunicació a través dels delegats del Govern espanyol. Igualment, està disposada a reduir la litigiositat als tribunals amb més negociació en les comissions bilaterals.

Així es va pronunciar Sáenz de Santamaría en la intervenció davant de la comissió constitucional del Congrés, on va fer una crida a “reforçar els mecanismes de relació i interrelació” amb les administracions territorials i els instruments de coordinació i col·laboració per posar en comú les diferents aproximacions als problemes del país. També va avançar que el cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, enviarà “en aquests dies” una carta als presidents autonòmics instant-los a assistir a la pròxima Conferència de Presidents, que en principi es calcula per a mitjans de gener i a la qual el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va anunciar que no anirà. Per la seua part, el portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, va defensar a la comissió la convocatòria d’un referèndum a Catalunya perquè, des del seu punt de vista, la qüestió catalana només pot solucionar-se passant per les urnes.

Rajoy convidarà per carta els líders autonòmics a la Conferència de Presidents, a què Puigdemont no anirà

Al seu torn, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va dir a la Generalitat que no es pot vincular la negociació entre institucions amb la petició que es retirin les querelles contra polítics relacionats amb el procés independentista, d’entrada perquè aquestes querelles no depenen del Govern central, sinó de la Fiscalia.

Moncloa sols veu possible reformar la Constitució amb consensLa vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va considerar ahir que només amb consens, concòrdia i prudència podria abordar-se una reforma de la Constitució, i va advertir que l’objectiu hauria de ser millorar el text actual i no obrir debats que no se sàpiga com tancar. Al seu parer, només es pot abordar una reforma constitucional si es té l’objectiu comú de millorar el text, es fa “pas a pas” i no s’obre un debat que després no se sabrà tancar. Per la seua banda, Albert Rivera, president de Ciutadans, va demanar al Govern espanyol “valentia” per canviar la Constitució perquè “aquest país necessita modernitzar-se”, i va advertir: “O reformem o morim.” Per la seua banda, el PSOE té intenció de presentar una iniciativa per posar en marxa la reforma de la Constitució del 1978. D’altra banda, Podem, En Comú, Bildu, ERC i PDECat no aniran el proper 6 de desembre a l’acte central del Dia de la Constitució que tindrà lloc al Congrés, com tampoc el president català, Carles Puigdemont. En els últims anys tampoc hi participaven els representants del PNB.

tracking