SEGRE

PANORAMA

Més de 63.000 lleidatans cobren com a màxim el salari mínim

Els sindicats creuen que la pujada del 8% del SMI és insuficient || La patronal CEOE, per la seua banda, alerta que podria arribar a posar en risc l’ocupació

Els secretaris d’Estat d’Ocupació, Juan Pablo Riesgo, i de Seguretat Social, Tomás Burgos, ahir.

Els secretaris d’Estat d’Ocupació, Juan Pablo Riesgo, i de Seguretat Social, Tomás Burgos, ahir.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 63.475 treballadors de Lleida van ingressar com a màxim el salari mínim interprofessional (SMI) l’any passat, segons dades de l’Agència Tributària. En concret, 37.914 van percebre com a màxim la meitat d’aquests emoluments. L’explicació pot arribar de la mà que es tractessin de persones que només van treballar uns quants mesos o que tinguessin una feina a temps parcial amb la jornada molt reduïda. 25.561 més van ingressar fins al salari mínim.

El Consell de Ministres va aprovar ahir, com havia anunciat després de l’acord assolit amb el PSOE, un increment del 8% del salari mínim per a l’any vinent.

A la pràctica, representa una pujada de 52,4 euros al mes, amb la qual cosa el sou mínim legal queda en 707,60 euros. El Govern central va oferir a la patronal i als sindicats més implicació en la seua fixació per a la resta de la legislatura. Precisament, uns i altres mantenen una valoració diametralment oposada quant a la decisió adoptada ahir. Els sindicats veuen un avanç en aquest increment del 8%, encara que el consideren insuficient, mentre que la CEOE alerta que podria arribar a posar en risc l’ocupació. La patronal ha advertit que la pujada del salari mínim interprofessional no es pot traslladar al conjunt dels salaris, que creu que haurien de mantenir-se més a prop de l’increment mitjà salarial de l’1,02% pactat en els convenis col·lectius en el que va d’any. Segons CCOO, l’acord entre el Govern i el PSOE per elevar l’SMI ha estat “una punyalada” al diàleg social, va afirmar ahir el secretari d’Acció Sindical, Ramón Górriz.

Al seu torn, el PSOE celebra aquesta pujada com un gran èxit dels socialistes, Podem la qualifica d’“engrunes” i acusa els socialistes que estiguin afavorint el Govern, i Ciutadans no s’ha pronunciat.

El salari mínim als 28 països de la Unió Europea ha oscil·lat el 2016 entre 1.923 euros mensuals a Luxemburg i 215 euros a Bulgària, segons les dades d’Eurostat. A Espanya, l’SMI, que es va crear l’any 1963, continua lluny equivalent al 60% del salari mitjà net recomanat per la Carta Social Europea subscrita per Espanya.

tracking