SEGRE

PANORAMA

Pujades d’impostos i més lluita antifrau per poder ingressar 7.000 milions addicionals

Les empreses en costejaran 4.500 amb les modificacions de Societats || El tabac i l’alcohol d’alta graduació també repunten i s’espera aconseguir 200 milions amb una nova taxa a begudes ensucrades

Els ministres Méndez de Vigo, Montoro i De Guindos es dirigeixen a fer la roda de premsa d’ahir.

Els ministres Méndez de Vigo, Montoro i De Guindos es dirigeixen a fer la roda de premsa d’ahir.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va aprovar ahir les bases dels futurs Pressupostos Generals de l’Estat del 2017, que s’assentaran sobre una despesa igual a la que s’ha efectuat aquest exercici (el sostre es manté en 118.337 milions d’euros) i un augment de la recaptació derivada del mateix creixement econòmic, lluita contra el frau i augment i modificacions d’impostos amb què preveu una recaptació addicional de 7.000 milions d’euros. El gruix d’aquests ingressos arribarà de la mà de les empreses. L’Executiu ha eliminat deduccions de l’impost de societats amb l’objectiu d’atansar el tipus nominal –que es manté en el 25%– a l’efectiu i amb les quals espera ingressar 4.650 milions més. Uns altres 50 milions d’euros procediran d’un repunt del 5% en l’impost a l’alcohol d’alta graduació –que no afecta el vi ni la cervesa– i 100 milions més de la modificació de l’impost del tabac (2,5% més per als cigarros i 6,8% per al tabac de picadura) per adequar-lo a la normativa europea.

La lluita contra el frau, amb la qual es preveu recaptar al voltant de 2.000 milions, es reforçarà amb un sistema d’informació immediata de l’IVA i l’enduriment dels ajornaments en el pagament d’aquest impost. Entre les mesures més cridaneres en la lluita contra el frau es preveu que no es podran fer en efectiu pagaments superiors als mil euros.

La limitació de pagaments en efectiu a mil euros i l’impost al sucre s’aprovaran ben aviat

El ministeri d’Economia calcula que el deute públic baixarà el 99% i se situarà en el 95,4% l’any 2019

El Govern també treballa en un projecte de llei per gravar les begudes carbonatades i ensucrades, amb el qual espera recaptar 200 milions el 2017 (vegeu més informació a la pàgina 48), i en una nova fiscalitat mediambiental.

Addicionalment, el Govern de Mariano Rajoy ha previst un increment del 3 per cent en les bases màximes de cotització del sistema de Seguretat Social (vegeu la pàgina 3), la pròrroga de l’impost de patrimoni i també la continuïtat dels processos d’actualització dels valors cadastrals.

Les mesures adoptades ahir al Consell de Ministres, que s’abordaran en el congrés el dia 15, definiran el projecte pressupostari que l’Executiu remetrà a Brussel·les.L’objectiu final, el compliment de la meta de dèficit del 3,1% del PIB, s’aconseguirà en bona mesura gràcies a l’evolució macroeconòmica, ja que el Govern central espera un augment del PIB del 3,2% enguany i el 2,5 l’any vinent i que l’atur es redueixi fins al 17,6% i el 15,6%, respectivament, fins a arribar al 12,8% el 2019.

El Consell de Ministres va aprovar el repartiment de la meta de dèficit públic del 3,1% del PIB prevista per al 2017 entre l’1,1% per a l’Estat, l’1,4% per a la Seguretat Social, el 0,6% per a les comunitats autònomes i el 0% per als ajuntaments.

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va afirmar que l’augment dels ingressos tributaris és necessari per complir el dèficit del 3,1% per a l’any que ve, ja que hi ha estalvis que s’han produït el 2016, com els menors interessos del deute, que “no serà fàcil que es reprodueixin el 2017”. Pel que fa a l’evolució del deute públic, les previsions del Govern central contemplen una xifra del 99,4% per a aquest any, que baixarà al 99% el 2017. A partir de llavors, el Govern preveu baixades més significatives com a conseqüència de la reducció del dèficit i del creixement econòmic, amb la qual cosa espera que baixi el 97,7 per cent l’any 2018 i el 95,4% ja al 2019.

tracking