SEGRE

UE REGNE UNIT

El Tribunal Suprem ja debat qui ha d’iniciar el Brexit

Arran de l’apel·lació d’una empresària || El Govern insisteix que és l’Executiu qui en té la potestat i no el Parlament

Manifestants pro-Europa, en una protesta davant del Tribunal.

Manifestants pro-Europa, en una protesta davant del Tribunal.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern britànic de Theresa May va declarar ahir davant del Tribunal Suprem que té la prerrogativa per activar el Brexit –la sortida de la UE– sense el permís del Parlament, a l’argumentar el seu cas davant de la màxima instància judicial. El Suprem britànic va començar a atendre ahir el recurs presentat pel Govern contra un dictamen del Tribunal Superior de Londres, que el passat 3 de novembre va establir que només el Parlament té la potestat per activar l’article 50 del Tractat de Lisboa, que inicia les negociacions per a la sortida del Regne Unit de la UE. Al novembre, el Tribunal Superior va resoldre a favor de l’empresària Gina Miller, que, en representació d’un grup de ciutadans, va acudir davant de la Justícia per defensar que May no pot invocar l’article 50 sense una votació prèvia dels diputats.

Durant els propers quatre dies, els onze jutges del Tribunal Suprem –una quantitat rècord per a un cas d’apel·lació– hauran d’avaluar si donen la raó al tribunal inferior o al Govern, en un cas històric i d’importants conseqüències constitucionals.

L’apel·lació va sorgir d’una empresària per defensar la potestat del Parlament

No obstant, ateses la complexitat del cas i la gran quantitat de documentació que haurà de ser avaluada, el Suprem espera donar a conèixer el seu dictamen a començaments de l’any que ve.

En la primera jornada d’aquesta apel·lació, l’advocat general de l’Estat, Jeremy Wright, va esgrimir els arguments del Govern i va defensar que aquest té els poders executius –prerrogativa reial– per activar l’article 50 sense una votació dels Comuns. Segons els experts, encara que el Govern perdés aquesta apel·lació i el procés legal arribés al Tribunal de Justícia Europeu, May no tindria dificultats perquè el Parlament aprovés la legislació per activar l’article 50, ja que els diputats respectarien la voluntat dels britànics expressada en el plebiscit.

La primera ministra va anticipar que espera iniciar el procés abans que s’acabi el març, per la qual cosa el Regne Unit podria estar fora de la UE el 2019.

tracking