SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

ERC i PDECat discrepen sobre un possible avanç del referèndum

Sabrià ho justifica en cas d’inhabilitar Forcadell, mentre que Pascal creu que “és fer política ficció” || JxSí i la CUP presenten una iniciativa per protegir diputats

Marta Pascal, en la roda de premsa d’ahir a la seu del PDECat.

Marta Pascal, en la roda de premsa d’ahir a la seu del PDECat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va assegurar ahir que una hipotètica inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, seria “un punt de no-retorn i podria suposar, fins i tot, una acceleració del calendari previst” pels independentistes, que preveuen celebrar un referèndum el setembre del 2017. Tanmateix, la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, va apostar per centrar-se en el present polític i evitar conjectures, davant de la proposta de Sabrià. “És fer política ficció”, va dir.

“És prou motiu perquè hi pugui haver un replantejament del calendari i dels passos a fer”, va defensar el republicà, cosa a la qual Pascal va dir que el sector independentista de vegades està “més pendent de què es farà quan passi alguna cosa que de l’ara”.

Arrimadas veu un “error colossal” els atacs entre “constitucionalistes” i que no treballin junts

D’altra banda, JxSí i la CUP van registrar al Parlament una proposta de resolució en defensa “de la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats del Parlament de Catalunya” i del “compromís de preservar a través de tots els seus òrgans rectors”. La proposta arriba per la querella criminal contra Forcadell.

Així mateix, el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, registrarà demà una proposició de llei en el Congrés per derogar la llei que permet al Tribunal Constitucional inhabilitar polítics.

En un altre ordre de coses, la plataforma Constituïm, que va presentar al maig una proposta de Constitució per a una hipotètica República catalana, s’ha “casat” amb el referèndum anunciat i aposta per obrir un debat d’idees durant els mesos previs a la celebració de la consulta.

D’altra banda, la líder de C’s al Parlament, Inés Arrimadas, va advertir de l’“error colossal” que els partits “constitucionalistes” a Catalunya s’ataquin entre ells, quan creu que haurien de treballar per “construir una alternativa”.

Per la seua part, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, va afirmar que darrere de l’oferta de diàleg només hi ha un desig de “netejar la façana”, ja que segons el seu parer hi continua havent una “judicialització” total de la política. “El seu diàleg es tradueix actuant, per exemple, amb el nou impost sobre begudes ensucrades que volem implantar a Catalunya.”

“És fonamental que hi hagi pressupostos per al procés”La coordinadora del PDECat, Marta Pascal, va subratllar ahir que els pressupostos són una peça “fonamental” perquè tiri endavant el procés. “L’important és tenir un instrument perquè un país pugui expressar-se”, va pressionar Pascal a la CUP perquè aprovi els comptes. En relació amb la proposta del Govern central de dialogar amb Catalunya, va dir “que estan disposats a parlar de tot, però si algú vol parlar de reformes que ho apliqui i no faci un brindis al sol que després no es concreta res”, va assenyalar.

tracking