SEGRE

PANORAMA

Valls competeix per la presidència gal·la i dimiteix de primer ministre

Anuncia candidatura a les primàries socialistes després de la retirada d’Hollande de la cursa || Adverteix que la ultradreta de Le Pen és “a les portes del poder”

Valls va confirmar ahir un secret a veus. “Sí, sóc candidat a la presidència de la República”, va dir.

Valls va confirmar ahir un secret a veus. “Sí, sóc candidat a la presidència de la República”, va dir.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre francès, Manuel Valls, va anunciar ahir que es presentarà a les primàries de l’esquerra per provar d’arribar a l’Elisi. “Sí, sóc candidat a la presidència de la República”, va proclamar des de la localitat d’Evry, de la qual va ser alcalde fins al 2012.

Dies després que l’actual president, François Hollande, anunciés que no es presentaria a la reelecció, Valls ha posat fi a les especulacions confirmant el que ja era un secret a veus: que ell sí que es presentaria a les primàries de l’esquerra al gener. Valls, nascut a Barcelona el 1962, ha confirmat també la dimissió com a cap de Govern, que es farà efectiva avui dimarts. “Deixaré les meues funcions perquè vull, amb total llibertat, proposar un camí als francesos”, va explicar.

Valls va fer un pas endavant amb la “voluntat de servir” França, en un discurs en el qual també va tenir paraules per a Hollande, que va descriure com un “home d’Estat” que ha anteposat l’“interès general” al seu propi.

Va defensar la seua “experiència” com a contrapès a l’auge de la dreta i va advocar per una “revolta” per tornar el socialisme a la primera línia, conscient que els sondejos situen el partit fora de la segona volta de les eleccions presidencials. La ultradreta de Marine Le Pen és “a les portes del poder”, va advertir Valls, que es va mostrar especialment crític amb un programa que, segons el seu parer, “arruïnaria” la gent i obligaria França a “sortir d’Europa i de la història”.

En aquest sentit, va criticar les “velles receptes” del Front Nacional i la “regressió social” que atribueix al candidat dels Republicans, François Fillon, acabat d’elegir precisament en un procés de primàries.

“Vull encarnar l’esperit francès”, va proclamar, al desgranar una sèrie de línies d’actuació que inclouen, entre altres mesures, el respecte de la diferència, la creació d’ocupació o la defensa de la “dignitat” en tota la seua extensió. “França necessita l’esquerra”, va afegir.

Valls va apel·lar al progrés i la justícia social i va cridar a la unitat de l’esquerra de cara a la cita d’abril del 2017. Les primàries, va afegir, són “una manera extraordinària” d’aconseguir aquesta unitat perduda.

Amb Manuel Valls, ja són vuit els candidats que han declarat oficialment la seua candidatura per a l’imminent procés amb la difícil tasca de remuntar les enquestes.

tracking