SEGRE

POLÍTICA CONGRÉS

Iglesias avisa que qualsevol reforma constitucional serà via referèndum

El PSOE advoca pel consens per obrir un debat sobre canvis a la Carta Magna || Ciutadans s’obre a culminar les modificacions amb una consulta

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar ahir que estan disposats a discutir la reforma de la Constitució, però va recordar que la seua formació té prou força parlamentària per garantir que sigui sotmesa a un referèndum i que els espanyols decideixin els canvis en el text constitucional.

Iglesias va al·ludir així a l’article 167.3 de la Constitució, que estableix que la seua modificació serà sotmesa a referèndum, si ho demana una desena part dels membres del Congrés (35 diputats), i Units Podem compta amb 71 escons.

Iglesias creu que la majoria dels espanyols dóna suport als canvis constitucionals que proposa Podem

El líder de Podem va qüestionar que es prefereixi la “pompa” i el “protocol buit” a debatre sobre els canvis que necessita la Constitució, com blindar drets socials, lluitar contra la corrupció, assegurar la plurinacionalitat, canviar el sistema electoral i garantir la independència de la justícia.

“Aquests cinc canvis estan en l’esperit constituent”, va ressaltar, i es va mostrar convençut que la majoria dels espanyols estan d’acord amb ells, encara que no votin Podem.

També va assenyalar que caldria procurar donar a Catalunya un encaix constitucional “més amable”, i va advertir que una reforma de la Carta Magna que “no agradi als destinataris és fer el ridícul”.

Per la seua part, el portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, va defensar ahir la necessitat de buscar el consens “des del principi” per a la reforma de la Constitució, de manera que s’arribi a un acord “per obrir el debat” en una subcomissió a la Comissió Constitucional del Congrés.

En aquest sentit, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va dir que culminar una reforma constitucional amb un referèndum, com vol Podem i encara que les matèries modificades no ho requereixin, “seria un bon colofó”, sempre que totes les forces polítiques estiguin d’acord amb una consulta per ratificar les modificacions.

El PP frena les possibilitats de canvis a la Carta Magna? El Govern central va delimitar aquest dimarts les seues línies roges i va advertir que només es modificarà la Carta Magna si es dóna una “immensa majoria” parlamentària per portar-ho a terme. Això sí, sense una revisió en profunditat del text constitucional i intentant evitar riscos com l’imprevisible resultat d’un referèndum i la possibilitat que un grup parlamentari reclami una consulta sobre la mateixa reforma, encara que aquesta no la requerís. En aquest sentit, l’expresidenta del Congrés i expresidenta d’Aragó, Luisa Fernanda Rudi, va dir ahir que la reforma constitucional és un debat de polítics i periodistes que no és “al carrer”. Rudi va considerar que no és “prudent” en aquest moment obrir una reforma de la Constitució amb l’actual composició del Congrés dels Diputats.

tracking