SEGRE

ESCÀNDOL

"Le Monde" revela un espionatge massiu de Londres a l’Àfrica i a multinacionals franceses

Segons consta en documents que va proporcionar l’exanalista de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana Edward Snowden

"Le Monde" revela un espionatge massiu de Londres a l’Àfrica i a multinacionals franceses

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis d’intel·ligència del Regne Unit en van espiar entre 2008 i 2011 a una vintena de països africans, al llavors director general de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), el francès Pascal Lamy, a membres del Govern francès i a multinacionals franceses, va informar el diari "Le Monde".

El diari es basa en documents que va proporcionar l’exanalista de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana Edward Snowden, exiliat a Moscou des que va divulgar el 2013 un esquema d’espionatge massiu orquestrat pels serveis d’intel·ligència dels EUA.

La seua investigació, compartida amb el web nord-americà "The Intercept", destaca que Londres va interceptar informacions a través de satèl·lits per "anticipar les posicions d’uns i altres sobre grans qüestions comercials" i conèixer de primera mà projectes d’infraestructures planejats per a continents en desenvolupament com l’Àfrica.

"Li Monde" compte que el Regne Unit va vigilar el 2009 a Lamy, llavors director de l’OMC, abans que Londres acollís una cimera entre les economies més grans del món (G20), i el 2008 a la llavors secretària d’Estat de Comerç Exterior de França, Anne-Marie Idrac.

Companyies franceses com la petroliera Total o el grup de defensa Thales també van estar sota la vigilància dels serveis d’intel·ligència britànics (CGHQ).

A l’Àfrica, aquests van espiar a països com els lusoparlants Angola -un dels productors de petroli més grans- i Guinea Bissau, francòfons com la República Democràtica del Congo i Ghana i anglòfons com Nigèria i Kènia.

tracking