SEGRE

POLíTICA

Junqueras obre la porta a accelerar el referèndum si hi ha atacs de l'Estat

Resta crèdit a l'"operació diàleg" de l’Estat, que de moment "consisteix en accelerar el processament de la presidenta del Parlament"

Junqueras obre la porta a accelerar el referèndum si hi ha atacs de l’Estat

Junqueras obre la porta a accelerar el referèndum si hi ha atacs de l’Estat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha obert aquest divendres la porta a accelerar la convocatòria d’un referèndum sobre la independència si el Govern de Mariano Rajoy "precipita decisions en contra de les institucions de Catalunya".

En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras ha restat crèdit a l’"operació diàleg" de l’Estat, que de moment "consisteix a accelerar el processament de la presidenta del Parlament", Carme Forcadell, i a "votar un suplicatori contra un diputat electe", concretament el portaveu del PDECAT al Congrés, Francesc Homs.

"De moment no notem massa canvis en les decisions que pren el Govern espanyol", ha constatat Junqueras, que no té "massa esperances" en què les coses canviïn perquè des del Govern central o "diuen que 'no'" a les reivindicacions catalanes o "diuen que 'potser sí' però sempre acaba sent que 'no'".

Sobre la data exacta del referèndum que el Govern preveu convocar com a molt tard el setembre de 2017, ha comentat que se celebrarà en el "moment en què les circumstàncies ho permetin i aboquin a fer-ho".

La data concreta, ha dit, vindrà "en part condicionada per possibles decisions que prengui el Govern espanyol", perquè si "precipita decisions en contra de les institucions de Catalunya d’alguna manera caldrà respondre".

El referèndum, ha assenyalat, també està estretament relacionat amb la llei de transitorietat jurídica, una de les lleis de desconnexió que preparen Junts pel Sí i la CUP al Parlament per dotar Catalunya d’un marc jurídic alternatiu a l’espanyol.

Segons Junqueras, "és bo que hi hagi una certa proximitat en el temps" entre l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica i el referèndum, que haurà de servir per ratificar o no l’entrada en vigor d’aquest nou marc legal català.

Sobre la cimera per parlar dels preparatius d’aquest referèndum, convocada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per al pròxim 23 de desembre al Parlament, ha explicat que servirà per "posar en relleu que al país hi ha una majoria molt àmplia en favor del referèndum" i per donar la "màxima cobertura política i social" a l’organització de la consulta.

Per a Junqueras, la celebració d’aquesta cimera "no enterboleix" el diàleg que pugui mantenir la Generalitat amb el Govern.

Junqueras ha evitat pronunciar-se sobre possibles propostes que pugui posar sobre la taula l’Estat: "Si el Govern espanyol vol fer ofertes per intentar convèncer a una part de la societat catalana que no fa falta que voti a favor de la independència perquè ells ja estan fent tota mena de gestos perquè tots estiguin molt contents, és molt legítim".

"Entre el que diuen i el que fan normalment hi ha distàncies siderals", ha agregat.

tracking