SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Junqueras reafirma la postura d’ERC d’accelerar la consulta si inhabiliten Forcadell

Contradiu les paraules de Neus Munté, que va descartar avançar possibles estratègies || La presidenta del Parlament també estudia “replantejar escenaris” i creu que desprestigiaria l’Estat

Neus Munté i Oriol Junqueras, en un ple del Parlament.

Neus Munté i Oriol Junqueras, en un ple del Parlament.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va obrir ahir la porta a accelerar la convocatòria d’un referèndum sobre la independència si el govern de Mariano Rajoy “precipita decisions en contra de les institucions de Catalunya”. Tanmateix, la portaveu del Govern, Neus Munté, va descartar dijous avançar la consulta “perquè no hi ha certesa” que s’inhabiliti ningú, en relació amb la possible suspensió per part del TC a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Junqueras va restar crèdit a l’“operació diàleg” de l’Estat, que de moment “consisteix a accelerar el processament de Forcadell i votar un suplicatori contra un diputat electe”, concretament el portaveu del PDECat, Francesc Homs.

“De moment no notem gaires canvis en les decisions que pren el Govern espanyol”, va constatar Junqueras, que no té “gaires esperances” que les coses canviïn perquè des del Govern central o “diuen que no” a les reivindicacions catalanes o “diuen que potser sí però sempre acaba sent que no”.

Per la seua banda, Forcadell també creu que “haurien de replantejar escenaris” en cas que fos inhabilitada, perquè seria un fet “molt greu”. Amb tot, va recordar que són el Govern i els grups parlamentaris els que han de decidir la data de celebració del referèndum: “No em correspon a mi parlar”, va dir.

La presidenta del Parlament va assegurar que aquesta és la primera vegada en democràcia que s’actua penalment contra “el debat d’idees”. En aquesta línia, va apuntar que inhabilitar-la “seria un precedent antidemocràtic que desprestigiaria tant l’Estat espanyol que és el primer interessat que això no passi”.

Les discrepàncies entre ERC i PDECat sobre si avançar o no el referèndum si inhabiliten Carme Forcadell va començar dilluns passat, quan el portaveu d’Esquerra, Sergi Sabrià, va assegurar que l’esmentada suspensió seria “un punt de no retorn i podria suposar una acceleració del calendari previst”. Tanmateix, la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, va apostar per centrar-se en el present polític i evitar conjectures. “És fer política ficció”, va dir.

madrid

El ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, va defensar ahir que els partidaris del diàleg amb Catalunya són “majoritaris” a Espanya, de manera que va advocar per “imposar” aquest diàleg davant de l’“espècie de xantatge” que d’altres promouen, en al·lusió a la cimera sobre el referèndum que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat per al proper dia 23 de desembre.

En aquest sentit,

Zoido va recalcar la necessitat que la unitat d’Espanya i la sobirania nacional quedin “sempre salvaguardades”, i va subratllar el compromís del Govern de Mariano Rajoy per mantenir “el diàleg per damunt de tot”. Al seu torn, el delegat del Govern a

Catalunya

, Enric Millo, va considerar que la cimera de la consulta pot ser fins i tot una “oportunitat” perquè els participants reflexionin sobre la necessitat de posar al davant el diàleg abans que la confrontació.

“Si hi ha reunions d’entitats independentistes, que serveixin també per reflexionar sobre la necessitat de rectificar el rumb de col·lisió”, va demanar.

Per la seua banda, el portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, considera que la convocatòria del Pacte Nacional pel Dret a decidir per part de Carles Puigdemont per a la cimera pel referèndum, és un “símptoma d’unilateralitat” i va confiar que “els catalans i la resta d’espanyols” veuran “els que estan pel diàleg i els que estan en la unilateralitat”.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Íñigo Méndez de Vigo va qualificar la reunió com “una exigència dels radicals de la CUP” per aprovar els Pressupostos catalans, i va insistir que, davant d’aquest fet, el Govern central pensa practicar una política de “mà estesa”.

Neus Munté i Oriol Junqueras, en un ple del Parlament.

Neus Munté i Oriol Junqueras, en un ple del Parlament.

tracking