SEGRE

ATAC CIBERNÈTIC

Rússia va piratejar dades d’ambdós partits als EUA abans d’'ajudar' Trump

L’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) ha conclòs amb "un alt grau de confiança" que Rússia va prendre mesures encobertes per ajudar el magnat republicà a guanyar les eleccions

Rússia va piratejar dades d’ambdós partits als EUA abans d’'ajudar' Trump

Rússia va piratejar dades d’ambdós partits als EUA abans d’'ajudar' Trump

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rússia va llançar atacs cibernètics aquest any contra els secretariats dels dos principals partits dels EUA, però va publicar només la informació sobre els demòcrates i no la dels republicans, la qual cosa va ajudar a Donald Trump a guanyar les eleccions de novembre, va informar el diari The New York Times.

L’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) ha conclòs amb "un alt grau de confiança" que Rússia va prendre mesures encobertes per ajudar Trump a guanyar les eleccions i perjudicar la candidata demòcrata, Hillary Clinton, segons un informe classificat que va publicar aquest divendres a la nit el diari The Washington Post.

Aquesta conclusió, segons indica el New York Times, es basa en part en el descobriment que els russos no només van atacar els sistemes informàtics del Comité Nacional Demócrata (DNC, secretariat), com se sabia des de mitjans d’aquest any, sinó que van fer el mateix amb el Comité Nacional Republicano (RNC).

Mentre que els correus electrònics i altres dades del DNC van ser publicats gradualment per WikiLeaks en els mesos previs a les eleccions, suposadament gràcies als atacs cibernètics russos, els del partit republicà no van sortir a la llum.

Segons un alt funcionari nord-americà citat pel rotatiu, una investigació de l’FBI va concloure que els intents russos de penetrar en els sistemes informàtics del comitè republicà no van ser exitosos, al contrari que els atacs cibernètics contra els demòcrates.

Però aquesta conclusió no la comparteixen totes les agències d’intel·ligència nord-americanes, que no han aconseguit esbrinar va aconseguir quants documents robar Rússia amb els seus atacs cibernètics als republicans.

Aquesta informació posa en dubte l’argument de molts demòcrates que la intenció original de Rússia era ajudar Trump, ja que va atacar ambdós partits, i molts funcionaris d’intel·ligència nord-americans creuen que l’objectiu de Moscou era simplement crear inestabilitat a la campanya electoral.

La conclusió que Rússia va atacar també al RNC estarà inclosa en un informe que la comunitat d’intel·ligència entregarà al president nord-americà, Barack Obama, abans que abandoni el poder el 20 de gener, i que pretén donar-li una idea més clara de les dimensions dels atacs russos per influir en les eleccions.

Trump ha posat en dubte que els russos influïssin en cap sentit en les eleccions, i aquest divendres el seu equip de transició va restar importància a la informació de la CIA, en argumentar en un comunicat que "aquesta gent són els mateixos que deien que Sadam Husein tenia armes de destrucció massiva".

tracking