SEGRE

ATEMPTATS ISLAMISTES

Una explosió a la catedral cristiana copta del Caire provoca almenys 25 morts

Esclata una bomba en una de les entrades al complex i ningú reinvindica l’autoria de l’atac || Dos dies després de la mort de sis policies en un altre atac amb bomba a prop de les piràmides de Gizeh

L’interior de la catedral copta del Caire, on un atemptat es va saldar amb 25 víctimes mortals.

L’interior de la catedral copta del Caire, on un atemptat es va saldar amb 25 víctimes mortals.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un atemptat perpetrat ahir a la catedral copta del Caire es va saldar almenys amb 25 persones mortes i 49 de ferides, segons l’últim balanç de víctimes confirmat pel ministeri de Sanitat egipci. Un portaveu eclesiàstic, Paul Halim, va explicar al diari estatal Al-Ahram que l’explosió va tenir lloc en una petita església adjacent a la catedral durant el transcurs d’una missa en la qual participava un gran nombre de fidels. Pel que sembla, l’explosiu es va col·locar a l’entrada de l’església que dóna a un carrer transitada i no a l’interior del complex catedralici.

La Policia va establir un ampli perímetre de seguretat a la zona. Una font dels serveis de seguretat va informar l’agència MENA que l’explosió es va deure a una bomba carregada amb 12 quilos de dinamita. De moment, cap grup s’ha atribuït l’autoria de l’explosió.

Aquest atemptat es produeix dos dies després de la mort de sis policies en un altre atac amb bomba a prop de les piràmides de Gizeh, a l’oest del Caire, que va ser assumit pel gairebé desconegut Moviment dels Braços d’Egipte-Hasm. Tanmateix, va negar qualsevol relació amb l’atac la catedral copta del Caire. “El nostre profeta (Mahoma) ens va ensenyar que fins i tot en el combat no matem nens, ni dones, ni ancians, ni cap creient en el seu temple”, va assegurar el grup en un comunicat la veracitat del qual no va poder ser comprovada.

El grup opositor Germans Musulmans va condemnar “amb força” aquest atac i va responsabilitzar el Govern egipci de la mort d’almenys vint-i-cinc persones. En un comunicat emès a través de les xarxes socials, el grup islamista va condemnar “qualsevol acció contra els fills del poble egipci”, siguin cristians o musulmans.

Les milícies islamistes han disparat els seus atacs arran del cop d’Estat del 2013 contra el llavors president, Mohamed Mursi, que va ser apartat del poder per qui ara ocupa la prefectura d’Estat, Abdel Fattah al-Sisi. El pitjor atac contra la comunitat copta a Egipte va ser l’any 2011, quan vint-i-tres persones van morir com a conseqüència d’una explosió en una església d’Alexandria.

D’altra banda, ahir tres persones van morir i unes altres disset van resultar ferides per la immolació de dos nenes en un mercat de la ciutat nigeriana de Maiduguri, segons els serveis d’emergència locals. L’atac porta el segell del grup terrorista Boko Haram.

?

istanbul

Turquia va viure ahir una jornada de dol i commoció pel doble atemptat perpetrat dissabte a la nit a Istanbul, que va causar trenta-vuit morts i cent cinquanta-cinc ferits i del qual s’ha responsabilitzat un grupuscle radical kurd escindit del PKK.

Per la seua banda, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va prometre que els autors pagaran “un preu molt alt” i “lluitar fins al final contra la xacra del terrorisme”.

El doble atac va sacsejar dissabte a les 19.30 hores els voltants de l’estadi del Besiktas, al centre d’Istanbul, on una hora i mitja abans havia acabat un partit. Els espectadors ja havien abandonat el recinte, però hi quedaven les dotacions de la policia antiavalots que van ser el blanc de l’atemptat, segons van confirmar les autoritats turques.

Un cotxe bomba va esclatar al costat d’un furgó policial davant d’una de les portes de l’estadi i, menys d’un minut més tard, un suïcida es va immolar entre un grup d’agents al proper parc Maçka, a l’altre costat del recinte. Trenta dels morts són policies, set són civils i en queda un per identificar.En l’operació posterior, la Policia va detenir tretze persones pels seus suposats vincles amb els atemptats, encara que el ministre de l’Interior, Suleyman Soylu, no va oferir més detalls. Diversos portaveus del Govern van assenyalar que “tots els indicis apunten al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK)”, la guerrilla kurda, però ahir a la tarda l’atemptat va ser reivindicat pels Falcons de la Llibertat del Kurdistan (TAK).Aquest grupuscle es presenta com una escissió radical del PKK, encara que el Govern turc la considera simplement una “marca subsidiària” d’aquest grup armat per cometre atemptats que donarien mala imatge.

En un text difós al seu web, el TAK assenyala que els atemptats van ser comesos per dos persones en “una acció de sacrifici” i que l’objectiu no era la població turca, sinó la policia.El TAK s’ha atribuït diversos atacs i atemptats especialment cruents des del 2004.

Atemptat a Somàlia i dos nenes s’immolen a NigèriaAlmenys vint-i-nou persones van morir ahir i unes altres cinquanta van resultar ferides arran d’una explosió al port de Mogadiscio (Somàlia), segons l’últim balanç d’un atemptat reivindicat per la milícia islamista Al-Shabaab. Un portaveu policial, Abdikadir Farah, va atribuir l’explosió a un camió bomba conduït per un suïcida. Segons un empleat portuari, l’atac va anar seguit d’un tiroteig.

L’interior de la catedral copta del Caire, on un atemptat es va saldar amb 25 víctimes mortals.

L’interior de la catedral copta del Caire, on un atemptat es va saldar amb 25 víctimes mortals.

tracking