SEGRE

POLÍTICA CIMERA AUTONÒMICA

Rajoy es veurà amb els presidents el 17 de gener, sense Puigdemont

El president català manté el rebuig d’assistir-hi i demana a l’Estat més inversions

Rull, Puigdemont, Colau i Poveda ahir a la reunió.

Rull, Puigdemont, Colau i Poveda ahir a la reunió.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Mariano Rajoy, va convocar ahir per al proper 17 de gener al Senat la reunió de la Conferència de Presidents, sisena ocasió en què es convoca aquest fòrum i al qual l’Executiu espera que assisteixin tots els presidents autonòmics, inclòs el de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Tanmateix, el president català va mantenir ahir el seu rebuig d’acudir a la conferència. En la invitació, el cap de l’Executiu advoca perquè la Conferència de Presidents –que no es reuneix des del 2 d’octubre del 2012– es converteixi en un òrgan al màxim nivell per al disseny de les polítiques públiques.

Govern, Barcelona i AMB exigeixen a Foment més compromís i assumir deu milions per a transport

D’altra banda, Puigdemont va anunciar que el Govern, l’ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van acordar congelar les tarifes del sistema de transport públic metropolità de Barcelona de cara al 2017, i també crear una targeta per a episodis de contaminació i ampliar la gratuïtat de la T12 fins als 16 anys, un any més que actualment.

Puigdemont va destacar que aquestes i altres mesures provocaran un increment del cost del sistema de transport públic en 20 milions d’euros, que assumiran les administracions perquè no repercuteixin als ciutadans, i va exigir al Govern central que “assumeixi la part que li tocaria”, que va detallar que seria de deu milions, la meitat del total.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va explicar que han enviat una carta al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en la qual demanen que Govern central incrementi la seua aportació al finançament del transport públic i inverteixi aquests deu milions.

Menys aportació de Madrid i més de la GeneralitatLa Generalitat ha augmentat l’aportació al transport públic barceloní entre el 2008 i el 2016, que ha passat de 225 a 350 milions; l’ajuntament ha pujat de 89 a 128, i l’AMB, de 71 a 108, mentre que la de l’Estat ha disminuït de 173 a 98, segons les tres administracions catalanes.

tracking