SEGRE

TRIBUNALS SOBIRANISME

La CUP acusa el Govern de “torpedinar” el procés amb les detencions dels activistes

Insisteixen en la dimissió de Jané i Puigdemont assegura que “no hi ha motius per al cessament, fa la seua feina” || Queden en llibertat amb càrrecs els 5 anticapitalistes que van cremar les fotos del rei

Els anticapitalistes detinguts en el moment que surten de l’Audiència Nacional.

Els anticapitalistes detinguts en el moment que surten de l’Audiència Nacional.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP va situar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané, al centre de la polèmica quan van acusar-lo de “torpedinar” el procés per l’actuació “d’ofici” dels Mossos davant d’actes de desobediència de l’esquerra independentista catalana. Un dia després que els Mossos detinguessin tres dels cinc joves de l’esquerra independentista que la setmana passada no van comparèixer davant de l’Audiència Nacional per haver cremat fotos del rei en l’última Diada, la CUP va insistir a exigir la destitució de Jané. A més, ahir al matí, va ser la Policia Nacional la que va detenir els dos activistes restants, Nora Miralles i Roger Santacana a prop d’Alcalá de Henares, després que agents aturessin un autocar en el qual viatjaven amb altres membres de la CUP que es dirigien a Madrid per donar suport als altres tres arrestats. Posteriorment, l’Audiència Nacional va deixar en llibertat amb càrrecs els cinc anticapitalistes, que es van acollir al seu dret a no declarar. Va ser després quan la diputada de la CUP Mireia Vehí va tornar a demanar la dimissió de Jané per “torpedinar el procés”. Segons la seua opinió el conseller va mentir quan va dir que els Mossos van complir ordres i “no és cert, ho van fer d’ofici”. També es va demanar què faran els Mossos quan es prohibeixi el referèndum i si el departament d’Interior serà lleial a l’Estat o a la república catalana en construcció. Va assegurar que traslladaran aquests fets a les seues bases per valorar si els pressupostos “segueixen endavant o no”.

Malgrat les exigències de la CUP, la reunió d’ahir del Govern va servir per corroborar que Jané continua comptant amb l’aval de l’Executiu. “No només no hi ha motius per a la dimissió del conseller, sinó que hi ha motius per estar al costat del conseller i dels Mossos, que només fan la seua feina”, va dir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Encara que també va demanar “no criminalitzar” la CUP per cremar una foto o trencar una bandera. A més, fonts de la Generalitat van assenyalar que la CUP no pot “imposar” com a condició la destitució de Jané perquè si rebutgessin els comptes i forcessin eleccions dinamitarien el pla sobiranista. Per la seua part, la portaveu del Govern, Neus Munté, va assegurar que confia a mantenir el pacte d’estabilitat amb la CUP malgrat les discrepàncies de les últimes hores. Enmig d’aquest clima de tibantor, ahir al matí la seu del PDECat al barri d’Horta de Barcelona va aparèixer amb pintades com “No aprovarem els pressupostos”, “Botiflers”, “RIP Mas” o “Jordi Jané i Marta Pascal ho pagareu”, acompanyada aquesta darrera del dibuix d’un penjat. D’altra banda, la Mesa del Parlament decidirà la setmana que ve si inicia un procediment per reprovar els diputats de la CUP que van trencar dilluns fotos del rei.

Rajoy recomana a Puigdemont que “fugi dels extremistes” perquè no van enlloc

Des del Senat, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va aconsellar al Govern català defugir partits extremistes que, en al·lusió a la CUP, només busquen l’enfrontament, perquè amb ells “no van enlloc”. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que els membres de la CUP detinguts per cremar fotos del rei “estan absolutament retratats” i va fer una crida a la moderació perquè “no es pot portar Catalunya a la radicalitat”.

Ciutadans, per la seua part, presentarà una sol·licitud a la Mesa del Parlament perquè es posicioni sobre l’actuació dels diputats de la CUP que dilluns van trencar fotos del rei, ja que creuen que s’ha “infringit” i “incomplert” el codi de conducta de la cambra. La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va criticar l’“excés de gesticulació” dels cupaires i va alertar el Govern de la seua situació de “debilitat extrema” pels seus pactes.

L’Estat informa la Fiscalia de més ‘atacs al rei’El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va defensar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané, va convidar la Fiscalia a actuar davant l’actitud “desafiadora” i “injuriosa” de la CUP després de trencar i cremar fotografies del rei dilluns i va instar el Govern català a no cedir al seu “xantatge” per aprovar els “pressupostos de la vergonya”.

tracking