SEGRE

SÍRIA CONFLICTE

La treva a Alep vola pels aires al suspendre’s l’evacuació

Nous combats i faccions rebels intenten mantenir posicions || Al-Assad veu Trump com un possible “aliat natural” i acusa Obama d’ajudar terroristes

Diverses persones caminen pels carrers d’Alep en zona encara controlada pels rebels.

Diverses persones caminen pels carrers d’Alep en zona encara controlada pels rebels.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els combats es van reprendre ahir a Alep, la qual cosa va posar fi a l’alto el foc declarat dimarts en aquesta ciutat del nord de Síria, on tampoc es va produir la sortida dels rebels i civils de la zona assetjada prevista. Els enfrontaments eren intensos entre els efectius governamentals i faccions rebels i islàmiques als punts de contacte entre els barris controlats per les autoritats i els que estan en poder de l’oposició, segons l’Observatori Sirià de Drets Humans.

Així, un dels grups rebels de l’est d’Alep va anunciar la posada en marxa d’un últim contraatac per evitar perdre la zona oriental, en mans del Govern sirià, que ja controla prop del cent per cent de la ciutat.

Almenys 15.000 persones tenien previst abandonar la ciutat gràcies al frustrat alto el foc

Les forces lleials al president sirià, Bashar al-Assad, van obrir foc d’artilleria contra els districtes dominats pels insurgents, mentre que els rebels van llançar coets contra els barris en mans de les tropes governamentals a l’oest de l’urbs. Aquests atacs van causar almenys deu morts i una trentena de ferits, la majoria en àrees controlades per l’exèrcit.

En aquest sentit, Rússia va anunciar dimarts el cessament de les operacions de les forces armades sirianes a l’aconseguir un acord d’alto el foc per a la sortida dels combatents rebels d’Alep. Estava previst que l’evacuació comencés a les 05.00 hora local (03.00 GMT), i fins i tot els autobusos per transportar els insurgents i civils fora de la localitat s’havien posicionat al barri d’Al-Ramusa, al sud i adjacent a la part assetjada d’Alep on estan els rebels, però van haver de retirar-se.

Diverses fonts opositores van culpar les milícies iranianes, que donen suport al Govern de Damasc, d’obstruir l’evacuació.Sigui com sigui, cap part va donar ahir per tancada la possibilitat que finalment es produeixi l’evacuació dels combatents i els civils que ho desitgin cap a regions de l’oest de la província d’Alep o la veïna Idlib.

Per la seua banda, els civils atrapats en els tres quilòmetres quadrats del sud-est d’Alep que queden sota domini opositor viuen amb angoixa la tornada de les hostilitats. Segons indiquen dades de l’Observatori, aproximadament 15.000 persones havien d’abandonar Alep, 5.000 insurgents i 10.000 civils, entre els quals hi ha familiars de combatents.

Al seu torn, Bashar Al-Assad va assegurar que el futur mandatari dels Estats Units, Donald Trump, pot ser el seu “aliat natural” si “actua realment” contra el terrorisme, en una crítica a les polítiques de l’actual Administració de Barck Obama. En aquest sentit, va assegurar que els jihadistes que van atacar la ciutat de Palmira fa uns dies van arribar a aquesta ciutat amb el recolzament dels Estats Units o almenys amb la seua connivència.

Va recriminar al Govern de Barack Obama que continuï parlant d’“oposició moderada” i col·laborant amb certs grups encara que s’hauria demostrat que totes aquestes faccions “són extremistes” i tenen “ideologia terrorista”.

Així doncs, va assenyalar que combatents que en el seu dia van pertànyer a Estat Islàmic o el Front Al-Nusra s’han limitat a “afaitar-se la barba, vestir d’una altra manera i adquirir un nom moderat”.

tracking