SEGRE

EUROPA CIMERA

Els líders de la UE acorden prolongar les sancions a Rússia per la crisi ucraïnesa

Exigeixen a Moscou un alto el foc amb Ucraïna

Rajoy i Merkel, entre d’altres, a la reunió d’ahir a Brussel·les.

Rajoy i Merkel, entre d’altres, a la reunió d’ahir a Brussel·les.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders de la Unió Europea van acordar ahir prolongar les sancions econòmiques que apliquen a Rússia pel seu paper en la crisi separatista a l’est d’Ucraïna i que vencien el proper 31 de gener. Els caps d’estat i de Govern de la UE, reunits en una cimera a Brussel·les, van donar el seu “acord polític” per a la prolongació de les mesures restrictives a Moscou, tot i que encara serà necessari que el Consell de la Unió iniciï el “procediment escrit” per formalitzar-la. “Esperem que es faci demà [per avui] per completar el procés per a Nadal”, van puntualitzar fonts diplomàtiques.

La UE vincula la durada d’aquestes sancions a la plena implementació dels acords de pau de Minsk entre Kíev i els rebels prorussos que controlen l’est del país. Aquests acords inclouen entre altres aspectes un alto el foc, la retirada de l’armament pesant o la devolució de la gestió de la frontera est a les autoritats ucraïneses. Aquest tipus de mesures restrictives, imposades a Rússia el juliol del 2014, afecten els mercats de capital, defensa, productes d’ús dual i tecnologies sensibles. Així mateix, els líders van abordar de manera informal el Brexit durant el sopar, al qual no va assistir la primera ministra britànica, Theresa May, que sí que participarà en la resta de les reunions.

La CE presenta un pla per al retorn d’immigrants a països com Líbia

D’altra banda, la UE va detallar la seua proposta per al retorn voluntari d’immigrants que es troben en trànsit cap a Europa a Líbia i tretze països africans més, i que comptarà amb un pressupost de cent milions d’euros en tres anys.

El projecte preveu facilitar el retorn voluntari d’immigrants que “desitgin tornar a casa en lloc de continuar el seu perillós viatge”, va indicar la Comissió Europea en un comunicat.

tracking