SEGRE

PANORAMA

Puigdemont manté el referèndum i la cimera malgrat el “populisme constitucional”

Colau confirma l’assistència a la trobada del dia 23 per la consulta i Millo descarta impugnar-la “ara per ara” || Rajoy avisa el president català que farà complir la llei: “Ningú pot esperar que me la salti”

Colau va llegir el manifest a Barcelona en suport a Forcadell en una plaça Sant Jaume plena.

Colau va llegir el manifest a Barcelona en suport a Forcadell en una plaça Sant Jaume plena.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que “es manté el full de ruta” cap a un referèndum el 2017 i que no pensa desconvocar la cimera prevista per al dia 23 per preparar aquesta consulta, malgrat la pressió del “populisme constitucional que recorre l’Estat”.

Després de reunir-se al Palau de la Generalitat amb la presidenta balear, la socialista Francina Armengol, Puigdemont va sortir al pas de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre cautelarment la resolució del Parlament que obria la porta a un referèndum el 2017.

Un diputat alemany denuncia al govern de Merkel i el Bundestag la judicialització del procés

El president nega trencar amb la CUP, no comparteix la desobediència i diu que en saben les conseqüències

Puigdemont va afirmar que la suspensió decretada pel TC “no representa cap sorpresa”, però sí “confirma una vegada més que hi ha un determinat populisme constitucional que recorre l’Estat” i que estableix que “els catalans no tenim dret a votar i, si votem, no val”, ja que l’Estatut “va haver de ser corregit”.

D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acudirà a la cimera del referèndum que se celebrarà finalment la tarda del 23 de desembre, per permetre que la dirigent de Barcelona en Comú pugui assistir-hi.

Per la seua part, el delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, va descartar emprendre accions legals per aturar la cimera, però va avisar que s’obriria un “escenari diferent” si de la cimera es desprenen objectius “fora de la llei”.

En el mateix sentit es va pronunciar dimecres a la nit el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que va advertir als sobiranistes catalans de la seua intenció de fer complir la llei i, encara que va insistir en la l’oferta de diàleg, va subratllar que “ningú pot esperar” d’ell que se la salti.

Per la seua part, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va assegurar que Catalunya sabrà trobar els mecanismes necessaris per acabar convocant un referèndum d’independència, malgrat les “dificultats” que posa el Govern del PP per “exercir la democràcia” a través dels constants recursos davant del TC i les seues respectives resolucions.

Per la seua banda, el conseller d’Interior de la Generalitat, Jordi Jané, va subratllar que el TC no ha anul·lat la resolució del debat de política general que JxSí va pactar amb Sí que es Pot, que preveu un referèndum pactat.

En un altre ordre de coses, Jané va avisar que cremar banderes, en relació amb la polèmica amb les detencions de membres de la CUP de la crema de fotos del rei, és una “imatge” que “debilita” Catalunya i que “utilitzen els que van contra el procés”. A més, Puigdemont va avisar la CUP que no comparteixen “l’estratègia de la desobediència, que ja saben les conseqüències de practicar-la, i que el que fan des del Govern és obeir el poble català”. També va negar trencar amb la CUP i convocar eleccions.

En la jornada d’avui, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i l’expresident Artur Mas, consellers, diputats, alcaldes i regidors acompanyaran Forcadell fins al tribunal.

Suport massiu a Forcadell i demanen que Rajoy declariMilers de persones es van concentrar ahir en diverses ciutats catalanes com Barcelona, Girona, Tarragona, Vic, Xerta i Lleida (vegeu la pàgina 22) per reclamar que no es judicialitzi la política i per donar suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que avui declara davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès el debat i votació de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent malgrat l’advertència del Tribunal Constitucional.

tracking