SEGRE

POLíTICA

PDECat i PNB porten al Congrés la derogació de la reforma del Constitucional

L’Advocacia de l’Estat demana d’inhabilitar els membres de la taula del Parlament de JxSí i Sí Que Es Pot

PDECat i PNB porten al Congrés la derogació de la reforma del Constitucional

PDECat i PNB porten al Congrés la derogació de la reforma del Constitucional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Congrés debatrà aquest dimarts dos iniciatives que han presentat el Partit Democràta Europeu Català (PDECat) i el Partido Nacionalista Vasco (PNB) que busquen la derogació de la reforma expressa de la Llei Orgànica el Tribunal Constitucional, aprovada pel PP el 2015 en solitari aprofitant la majoria absoluta de la qual disposava llavors. Aquesta llei és la que permet la suspensió a les autoritats que incompleixin les sentències del Constitucional i que podria aplicar-se a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, qui ha hagut de declarar divendres davant del tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

De moment, el portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, ha explicat aquest diumenge que el partit està estudiant donar suport a la proposició de llei del PNB. Jiménez ha assegurat que el partit "anunciarà aquest lunessu posició definitiva" sobre això, si bé ha considerat que la iniciativa legislativa que ha presentat PNB s’"ajusta" al que des del PSOE s’ha defensat.

Des de Podemos, el seu líder, Pablo Iglesias, no ha volgut avançar públicament la seua postura, mentre que Iñigo Errejón titlla la reforma del TC d’"involució democràtica" i anuncia el seu vot per derogar-la.

Entretant, el Tribunal Constitucional (TC) ha obert un altre front a Catalunya amb l’inici d’un incident d’execució contra tots els membres de JxSí i SíQueEsPot a la Taula del Parlament, a instàncies de l’Advocacia de l’Estat. La raó en aquest cas és haver permès el debat i votació de les conclusions del procés constituent en el ple i la votació de la resolució que insta el Govern a convocar un referèndum.

tracking