SEGRE

SUCCESSOS

Dotze morts i desenes de ferits en un possible atemptat a Berlín

La policia alemanya parla d’un "presumpte atemptat terrorista"

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys dotze persones van morir aquest dilluns i unes cinquanta van resultar ferides en ser arrossegades per un camió que va irrompre en un mercadet nadalenc del centre de Berlín, objectiu presumptament d’un atemptat.

Poc després del brutal atropellament, la Policia va detenir a certa distància del lloc al sospitós de ser el conductor del vehicle, que segons informacions coincidents de diferents mitjans es tractava d’un refugiat que va entrar a Alemanya el febrer passat com a pakistanès o afganès.

El camió era d’una empresa de transports polonesa, que pel que sembla havia perdut el contacte amb els seus transportistes sobre les 15.00 GMT.

Entre les víctimes mortals hi havia el copilot del vehicle, de nacionalitat polonesa, segons van confirmar fonts policials.

Els fets van ocórrer entorn de les 20.15 hora local (19.15 GMT), quan el vehicle pesat va envair una zona per als vianants a la Breitscheidplatz, eix comercial de l’antic sector occidental de la ciutat.

El camió va recórrer uns cinquanta metres del tradicional mercadet i va destrossar al seu pas parades d’ornaments nadalencs i casetes de menjar, mentre atropellava nombrosos visitants.

Un total de 48 persones van resultar ferides, algunes d’elles de gravetat, i van ser traslladades a diversos centres mèdics.

Les forces de seguretat van dissenyar un ampli dispositiu de seguretat entorn del lloc i van demanar als berlinesos que romanguessin a les seues cases i deixessin lliures les vies d’accés per a les ambulàncies i els vehicles dels bombers.

Hores després de l’ocorregut, el ministre alemany d’Interior, Thomas de Maizière, va rebutjar confirmar que l’atropellament fos un atemptat, però va reconèixer que "molt apunta en aquesta direcció".

El ministre va al·ludir a les informacions que estaven difonent diversos mitjans de comunicació i que atribueixen l’atemptat a l’Estat Islàmic (EI), però es va negar a especular sobre això i va recordar que és pràctica habitual del grup terrorista atribuir-se atacs.

La seguretat de tots els mercadet nadalencs serà analitzada demà en una conferència amb els responsables d’Interior dels 16 estats federats del país.

La Fiscalia Federal, competent per a qüestions de terrorisme, va obrir una investigació paral·lela a les que han iniciat la Fiscalia de l’estat de Berlín, a la que s’ha destinat a set fiscals.

Fins a la Breitscheidplatz, juntament amb la que s’erigeix l’emblemàtica Gedächtniskirche (Església del Record), es van desplaçar l’alcalde-governador de Berlín, Michael Müller, que va assegurar que la situació es trobava "sota control".

Müller va expressar la seua confiança en què pugui confirmar una hipòtesi diferent a la de l’atemptat, encara que en la ment de tots estava l’atac registrat el passat 14 de juliol a Niça, quan un camió va irrompre al passeig dels Anglesos després dels festejos de la festa nacional francesa, provocant la mort de 86 persones.

A finals de la setmana passada va ser detingut un nen germanoiraquià 12 anys a Ludwigshafen (oest del país), sospitós d’haver planejat un atemptat contra un mercadet nadalenc de la seua ciutat.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va expressar el seu dolor pels morts i els ferits en un missatge difós pel seu portaveu a Twitter, mentre que el president del país, Joachim Gauck, es va mostrar commocionat per la "terrible nit" de Berlín.

Aquesta unitat es va veure tanmateix aviat trencada des del partit populista Alternativa per a Alemanya, el líder de la qual al "Land" de Renània del Nord-Westaflia, l’eurodiputat Marcus Pretzell, va donar per fet que l’atropellament mortal va ser un atemptat i que les seues víctimes són "morts de (Angela) Merkel".

"Quan reaccionarà l’Estat de dret alemany? Quan acabarà aquesta maleïda hipocresia? Són els morts de Merkel", va apuntar el polític en el seu compte a Twitter.

El mes de juliol passat Alemanya va ser escenari de dos atacs gihadistes, comesos per un menor refugiat afganès en un tren de rodalies a Würzburg i per un sol·licitant d’asil sirià a Ansbach, que va morir en fer detonar una motxilla amb explosius.

Els seus atacs van contribuir a polaritzar el ja per si mateix controvertit debat sobre l’acollida de refugiats a Alemanya, que des de principis de 2015 ha rebut prop d’1,3 milions de sol·licitants d’asil.

La policia alemanya parla d’un "presumpte atemptat terrorista"

La policia de Berlín va informar aquest dimarts que el camió que va atropellar ahir els visitants d’un mercadet  nadalenc al centre de la ciutat, on van morir dotze persones, "va ser conduït deliberadament cap a la multitud" i va parlar per primera vegada d’un "presumpte atemptat terrorista".

"Totes les mesures policials davant del presumpte atemptat terrorista a Beitscheidplatz continuen a tota velocitat i amb la cura necessària", va manifestar a través del seu compte oficial a Twitter

El camió que ha envestit el mercat de Nadal a Berlín.

Almenys nou morts en irrompre un camió en un mercat nadalenc de BerlínEFE

tracking