SEGRE

CATALUNYA DESCONNEXIÓ

L’Advocacia de l’Estat vol inhabilitar els sobiranistes de la Mesa del Parlament

Membres de Sí que es Pot i JxSí, entre ells la lleidatana Ramona Barrufet, per permetre debatre i votar les conclusions del procés || El PDECat i PNB demanen al Congrés derogar la reforma del TC

Millo, a l’esquerra, i Junqueras, a la dreta de la imatge durant la celebració de La Marató de TV3.

Millo, a l’esquerra, i Junqueras, a la dreta de la imatge durant la celebració de La Marató de TV3.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) ha iniciat un incident d’execució contra tots els membres de JxSí i Sí que es Pot a la Mesa del Parlament, a instàncies de l’Advocacia de l’Estat, per haver permès el debat i votació de les conclusions del procés constituent en el ple i la votació de la resolució que insta el Govern a convocar un referèndum. Fonts parlamentàries van explicar que la mesura es dirigeix tant a la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, com al vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas (JxSí), i als secretaris primera, Anna Simó (JxSí); tercer, Joan Josep Nuet (Sí que es Pot), i quarta, la lleidatana Ramona Barrufet (JxSí). Aquests diputats podrien ser inhabilitats si el Tribunal Constitucional veu infracció en la seua actuació, per la qual a partir de demà, quan rebran la notificació, tindran un termini de vint dies per presentar al·legacions. Així, se’ls aplicarà el mateix procediment que a Forcadell, que va anar a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) divendres passat, malgrat que tindrien una peça penal separada, segons va informar ahir un diari barceloní. L’Advocacia de l’Estat, a més, ha demanat les actes de la reunió de la Mesa en la qual es va aprovar la inclusió de les resolucions independentistes i es van rebutjar les peticions de reconsideració de Ciutadans i el Partit Popular. En cas de ser inhabilitats tots ells i Carme Forcadell, la presidència seria ocupada provisionalment per l’actual vicepresident segon i diputat de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra.

D’altra banda, el ple del Congrés debatrà demà les iniciatives del PDECat i del PNB per derogar la reforma expressa de la Llei Orgànica el Tribunal Constitucional, aprovada en solitari pel Partit Popular el 2015, que permet suspendre temporalment de les seues funcions les autoritats que incompleixin les sentències de l’Alt Tribunal i que podria aplicar-se a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. El debat tindrà lloc tot just una setmana després que l’Alt Tribunal paralitzés l’acord del Parlament que obre la via a convocar un referèndum sobre la independència el setembre del 2017. A la resolució, el TC adverteix Forcadell i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de les possibles conseqüències de desobeir la seua decisió. Per la seua banda, el PSOE va manifestar ahir que estudia donar suport a la proposició de llei del PNB per derogar la reforma de la llei del Constitucional.

Junqueras saluda Millo amb un: “Benvingut, ambaixador”“Benvingut, ambaixador.” Així va rebre ahir el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras (ERC), el nou delegat del Govern d’Espanya a Catalunya, Enric Millo (PP), a l’arribar a la sala de voluntaris de la 25 edició de La Marató de TV3. La salutació de Junqueras a Millo la va revelar al seu compte de Twitter Cesc Iglésies, el secretari d’Assumptes Socials i Família de la Generalitat, també d’ERC. Pel que sembla, Junqueras va afegir: “Al dia solidari més gran de la societat catalana.”

tracking