SEGRE

PROCÉS SOBIRANISTA

C’s i PSC declaren que van avisar Forcadell que votar el full de ruta contravenia el TC

Sí que es Pot se’n desmarca i defensa davant de la jutge que la presidenta del Parlament va complir el reglament de la Cambra || Millo espera “reduir litigis” amb el Govern a través de la Comissió Bilateral

Carme Forcadell.

Carme Forcadell.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants de Ciutadans i el PSC a la Mesa del Parlament van declarar ahir davant de la jutge que van advertir la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, que aniria en contra del Constitucional si permetia debatre i votar el full de ruta independentista anul·lat per l’alt tribunal.

El vicepresident segon de la Mesa del Parlament, José María Espejo-Saavedra (C’s), i el secretari segon, David Pérez (PSC), van comparèixer ahir com a testimonis davant de la jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga Forcadell per prevaricació i desobediència al TC per permetre que el ple votés el 27 de juliol les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent.

Els socialistes preveuen donar suport a la iniciativa del PNB per obrir la reforma de la llei del Constitucional

El PDECAT ressalta el lideratge de Puigdemont i veu marge per ascendir en les enquestes

També hi va anar com a testimoni el secretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot-Podem), que es va desmarcar de C’s i PSC i va defensar davant de la jutge que la presidenta de la Cambra va aplicar el reglament i no podia impedir la votació del full de ruta perquè l’havia acordat el ple.

A proposta de la defensa de Forcadell, la jutge va citar com a testimoni divendres que ve el vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas (JxSí), que va ser l’encarregat de llegir la nota informativa que els lletrats del Parlament van confeccionar, d’iniciativa pròpia, per advertir de la situació.

Arran d’aquestes compareixences, el líder del PSC, Miquel Iceta, va reclamar als partits independentistes “respecte a la llei” i abstenir-se de prendre acords al Parlament contraris a la legalitat, i en aquest sentit va deixar clar que els socialistes no participaran en iniciatives “unilaterals o il·legals”.

Per la seua part, la vicesecretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, va assegurar que la Generalitat i el Parlament estan en un “bucle” per insistir en la celebració del referèndum d’independència, i va subratllar que la democràcia és “diàleg”, mentre que “l’amenaça” no ho és. A més, va assenyalar que la CUP “es va carregar” en el seu dia l’expresident Artur Mas i que “ara està acorralant” l’actual president autonòmic, Carles Puigdemont.

Per la seua banda, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va explicar que la intenció de l’Executiu central és “intensificar” els contactes amb el Govern de la Generalitat a través de la Comissió Bilateral per “reduir el nombre de litigis” entre totes dos administracions.

Així mateix, va criticar que el Govern mantingui públicament que convocarà un referèndum el 2017: “És de tots conegut que al setembre no hi pot haver un referèndum.”

D’altra banda, el PSOE va declarar que donarà suport avui en el Ple del Congrés a la presa en consideració de la reforma de la llei del Tribunal Constitucional que ha plantejat el PNB per castigar amb multa en comptes de suspensió la negativa de càrrecs públics o funcionaris a aplicar les seues resolucions. Amb el vot dels socialistes, la reforma té l’opció a seguir endavant, la qual cosa no ocorrerà amb la que defensa l’antiga Convergència, que es limita a derogar els canvis que el PP va introduir-hi unilateralment el 2015.

Així mateix, es va mostrar convençuda que el seu cas acabarà amb un judici oral, però que tot dependrà del “context polític”. “Jo crec que hi haurà judici. És una pregunta difícil, ja que es tracta d’un judici polític, i també crec que dependrà molt de com estiguin les circumstàncies i el context polític”, va assenyalar Forcadell en una entrevista feta després de la seua declaració judicial de divendres.

De fet, la presidenta del Parlament va reconèixer que podria tornar a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per les resolucions aprovades durant el debat de política general el passat 6 d’octubre.

“Podria tornar-hi, però encara no hem rebut ni tan sols la notificació”, va manifestar Forcadell, que va tornar a insistir que no pensa en la seua possible inhabilitació.“No tinc present la possibilitat que m’inhabilitin ni a mi ni cap dels membres de la Mesa”, va comentar Forcadell.

ERC obtindria entre 48 i 50 escons, mentre que el PDECat, antiga Convergència, podria enfonsar-se fins a la cinquena plaça, encara que els independentistes continuarien mantenint prou majoria per governar, segons una enquesta publicada ahir per El Periódico.

En unes noves eleccions al Parlament de Catalunya, segons un sondeig elaborat per GESOP, l’ERC d’Oriol Junqueras se situaria en primera posició, seguida del PSC, que pujaria dels actuals 16 diputats a 19-21, i de Ciutadans, que perdria la condició de segona força al passar de 25 a 17-18 escons.

El PDECat, el partit del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es quedaria amb 15-17 diputats, gairebé igual que les confluències d’esquerra dels comuns, amb 15-16.

El PP de Catalunya, ara amb 11 escons, es mantindria aproximadament amb la mateixa representació, 10-11 diputats, mentre que la CUP, que ara disposa de 10 representants, cauria fins als 6.

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va assegurar que el seu partit no està pendent de les enquestes, ni tan sols si aquestes li auguren una àmplia victòria si ara hi hagués comicis a Catalunya.

Per la seua part, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va ressaltar el lideratge de Carles Puigdemont i veu marge per agafar una “dinàmica ascendent” a les enquestes, a pesar de relativitzar els resultats de la publicada ahir.

“No s’ha de repetir el 9-N; aquesta vegada ha de ser vinculant”La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no va dubtar ahir que el referèndum sobiranista se celebrarà perquè, segons va recordar, així ho han dit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, però va deixar clar que no pot ser un altre 9-N: “Aquesta vegada ha de ser vinculant.”

Carme Forcadell.

Carme Forcadell.

tracking