SEGRE

PANORAMA

Estat Islàmic s’atribueix la matança del mercat nadalenc de Berlín, amb 12 morts

La policia deixa en llibertat el refugiat pakistanès detingut i admet que el terrorista està fugit i va armat || Alemanya, que temia un atac integrista, es troba en estat d’alarma

Array

Array

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alemanya va quedar ahir en estat d’alerta després de l’atemptat que dilluns va deixar dotze morts i mig centenar de ferits en un mercadillo nadalenc de Berlín, mentre es busca el responsable, fugit i potser armat, ja que l’únic detingut, un jove refugiat pakistanès, va quedar en llibertat. L’atemptat terrorista va ser reivindicat ahir per Estat Islàmic. Va afirmar que l’autor és “un soldat del califat” que va actuar “en resposta a les crides a atacar els ciutadans dels països de la coalició internacional”.

Que el país podia ser el següent objectiu del terrorisme, després dels cops del jihadisme en altres estats europeus, era una cosa que es considerava inevitable i que es va plasmar al cor de la capital alemanya.

Les similituds amb l’atac de Niça va fer saltar les alarmes que era un atemptat

L’atac es va produir amb un camió d’alt tonatge, com va ocórrer en l’atemptat de Niça (França) el juliol passat, en què van morir 86 persones, la qual cosa, unida a les primeres sospites entorn de la possible implicació del refugiat pakistanès, va reforçar, d’entrada, la pista jihadista.

El jove, detingut la mateixa nit de dilluns a dos quilòmetres del lloc dels fets, havia entrat a Alemanya fa un any per Baviera després de creuar la ruta dels Balcans, com tants dels 1,2 milions de refugiats arribats al país des de principis del 2015.

Ahir van començar a sorgir els dubtes entorn de la seua implicació en l’atemptat, admesos pel ministre d’Interior, Thomas de Maizière, per la Policia de Berlín, l’Oficina Federal d’Investigació Criminal (BKA) i la Fiscalia Federal.

A última hora de la tarda d’ahir, la Fiscalia alemanya el va posar en llibertat per falta de proves, mentre prosseguia la recerca del presumpte o presumptes responsables de l’atac i també de l’arma amb la qual es va disparar a l’home el cadàver del qual es va trobar al seient del copilot del camió (el conductor d’una empresa de transports polonesa).

“No podem, doncs, excloure que l’autor de l’atemptat estigui fugit”, va reconèixer el ministre d’Interior, que va defensar no obstant la detenció del pakistanès: “És investigació, no un error.”

El fiscal federal, Peter Frank, va ratificar que tots els indicis apunten a un “atemptat amb rerefons terrorista”, però l’únic que se sap del cert és que, segons els testimonis, una persona va baixar del camió després dels fets i va fugir.

Als paral·lelismes amb l’atemptat de Niça se suma l’elecció d’un objectiu “destacat i simbòlic”, segons va destacar la Fiscalia, com és un mercadillo nadalenc com els que es reparteixen per tot el país i on conflueixen turistes i locals.

El fiscal Frank va recordar que l’amenaça terrorista pesava i pesa sobre Alemanya i que les forces de seguretat eren conscients de la possibilitat d’atacs contra “objectius tous”, com ha ocorregut.

En aquest clima d’alarma, l’estació central de trens de Colònia, a l’oest del país, va ser evacuada per un avís de bomba durant prop d’una hora.

Paral·lelament, les autoritats austríaques van detenir un sol·licitant d’asil de nacionalitat marroquina de 25 anys pels seus presumptes plans per atemptar durant les vacances nadalenques a la ciutat de Salzburg, segons va informar la Fiscalia austríaca.

D’altra banda, la policia suïssa va tancar ahir la investigació del tiroteig de dilluns, en el qual van resultar ferides tres persones en un centre islàmic de Zuric, al trobar mort l’autor dels trets en un pont molt cèntric al costat d’una arma. Segons la policia, l’agressor, un jove suís de 24 anys, no presentava signes de radicalisme.

Array

Array

Array

Array

tracking