SEGRE

SUCCESSOS

Explosions en un mercat mexicà de pirotècnia causen 36 morts i 72 ferits

Explosions en un mercat mexicà de pirotècnia causen 36 morts i 72 ferits

Explosions en un mercat mexicà de pirotècnia causen 36 morts i 72 ferits

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Trenta i sis morts i 72 ferist és, de moment, el balanç oficial de la tragèdia ocorreguda aquest dimarts al municipi mexicà de Tultepec, on sis explosions van desencadenar el caos en un mercat de pirotècnia.

Minuts abans de les 15.00 hora local (21.00 GMT) al Mercat de Pirotècnia de San Pablito es va registrar una onada d’explosions que van acabar amb la vida de 26 persones que visitaven el lloc, molt freqüentat en la temporada nadalenca, o treballaven allà.

Altres persones van morir als centres de salut on van ser traslladats quan van arribar al lloc cossos de Protecció Civil, de bombers i agents estatals i federals per apagar l’incendi i rescatar les víctimes.

Entre els ferits es comptabilitzen 37 homes, 25 dones i deu de menors d’edat. Tanmateix, dels 72 hospitalitzats, 21 d’ells ja van ser donats d’alta, va dir a Televisa el governador de l’Estat de Mèxic, Eruviel Ávila.

El nombre oficial de desapareguts continua sent una incògnita, a causa de la dificultat que hi ha per reconèixer les víctimes per la gravetat de les cremades.

El governador va advertir que, respecte als morts, "la majoria no hi ha possibilitat d’identificar-los físicament".

Tanmateix, "pèrits de la Procuradoria General de la República (PGR, fiscalia) i de la procuradoria estatal estan fent exàmens de genètica per identificar a les persones corresponents", va afirmar Àvila.

La PGR, qui té la competència en aquest cas, va anunciar que va obrir una investigació per l’ocorregut, per tractar-se d’una violació a la Llei de Focs i Explosius.

Poc després de l’incident, a les xarxes socials van començar a circular vídeos del lloc de la catàstrofe, en els quals es veuen grans columnes de fum gris, així com explosions i focs artificials esclatant.

Les imatges contrasten amb l’aspecte que habitualment presentava el mercat, compost per diverses files de parades a l’aire lliure al voltant dels quals s’estacionen els vehicles dels visitants.

D’acord amb el secretari de Govern de l’Estat de Mèxic, José Manzur, en l’actualitat el mercat aglutina 300 locals tots ells amb els seus corresponents permisos municipals i federals.

En entrevista amb Milenio Televisión, Manzur va indicar que l’última inspecció del mercat es va donar el novembre d’aquest any.

Segons els testimonis de l’ocorregut, va agregar, tot va començar quan "un coet va prendre i va córrer on hi havia una gran quantitat de material de pirotècnia".

Tultepec presumia que San Pablito estava considerat com "el mercat de focs d’artificis més segur de Llatinoamèrica", com va afirmar el Govern municipal en un comunicat publicat el passat 12 de desembre, quan el lloc es preparava per a les multitudinàries compres amb motiu de les festivitats.

Això segons les dades proporcionat pel director de l’Institut Mexiquense de la Pirotecnia, Juan Ignacio Rodarte, qui va assegurar que el lloc tenia "llocs perfectament dissenyats i amb prou espais perquè no es doni una conflagració en cadena en cas d’un llampec".

No obstant això, Tultepec ha estat en diverses ocasions escenari d’incidents similars. El 2005, un centenar de persones van resultar ferides, majoritàriament amb lesions lleus i altres que van patir crisis nervioses, arran d’una explosió que va arrasar un mercat pirotècnic.

Cinc anys després va explotar un contenidor de pólvora d’un taller de jocs pirotècnics, deixant tres morts i dos ferits greus, mentre que el 2012 hi va haver una altra víctima mortal a la zona per les mateixes raons.

Lupe Hernández, dona de 43 anys que estava al mercat quan es va produir l’explosió, va dir a Efe que l’incident ha estat "l’ensurt més gran de la meua vida".

Dos dels seus amics són a l’hospital de la Creu Roja de la capital mexicana, un fet que li tranquil·litza perquè "els més greus estan a (l’hospital de) Lomas Verdes", també a la Ciutat de Mèxic.

Altre dels testimonis, Arturo Solano, estava fent unes compres en el centre de Tutelpec quan va escoltar l’explosió, per la qual cosa va anar al mercat per veure què havia passat.

"El fum negre era devastador, al meu cotxe vaig poder portar-me a la meua àvia, al meu oncle i a un que no conec. Això ha estat terrible", relata a Efe aquest home de mitjana edat que també es dedica a la pirotècnia,feina que exerceix conscient que hi ha "riscos". Però igual el que condueix un camió es pot tombar", va comentar Solano.

Aquest dimarts també es va registrar al país, aquesta vegada al central estat d'Hidalgo, una explosió en un taller clandestí de pirotècnia ubicat al municipi de Lolotla, que va deixar una persona morta i dos de lesionades, van confirmar a Efe fonts de Protecció Civil de la regió.

tracking