SEGRE

TRIBUNALS SOBIRANISME

El TC notifica la suspensió de la resolució del referèndum al Govern

El Parlament aprova una resolució en defensa de la seua presidenta i de la llibertat d’expressió || Recolzada per Junts pel Sí, CUP i Catalunya Sí que es Pot

Junqueras i Puigdemont firmen la notificació de l’Alt Tribunal.

Junqueras i Puigdemont firmen la notificació de l’Alt Tribunal.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va aprovar ahir, amb els vots de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, una resolució en defensa de la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, mentre els membres del Govern rebien un apercebiment del Tribunal Constitucional (TC).

Junts pel Sí i la CUP havien presentat una proposta de resolució, retocada finalment per sumar a l’acord els comuns, que surt en defensa de Forcadell, investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional a l’haver permès que el ple votés el passat 27 de juliol les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent.

Puigdemont respon al Govern de Rajoy: “Qui vol dialogar ho fa amb política i no amb tribunals”

Després que Forcadell, que podria acabar sent inhabilitada, declarés davant del TSJC divendres passat, els grups sobiranistes van aprovar una resolució de “defensa de la llibertat d’expressió i del dret d’iniciativa dels diputats del Parlament i de compromís de preservar-los per mitjà de tots els seus òrgans rectors”.

Justament mentre s’estava debatent la iniciativa a l’hemicicle, els membres del Govern van rebre de mans de funcionaris judicials els apercebiments del Tribunal Constitucional en els quals se’ls notifica l’obertura d’una nova investigació per l’aprovació a l’octubre d’una resolució en suport d’un referèndum unilateral.

Just quan el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, es trobava al faristol del Parlament denunciant el “victimisme” dels independentistes, van entrar a l’hemicicle diversos consellers mostrant les notificacions del Parlament, entre els aplaudiments del grup sobiranista.

Per la seua part, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va avisar el Govern presidit per Mariano Rajoy que qui vol dialogar “ho fa amb política i no amb els tribunals pel mig”.

El Parlament va aprovar ahir tramitar la llei de mesures fiscals que acompanya els Pressupostos de la Generalitat el 2017 gràcies al fet que 62 diputats de JxSí i dos de la CUP van votar contra les esmenes a la totalitat de la resta de l’oposició. La llei, entre altres qüestions, preveu crear dos impostos: un sobre les begudes ensucrades envasades i un altre sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació, transport, custòdia i emissió d’elements radiotòxics. Per la seua part, el diputat de la CUP Benet Salellas va criticar que la norma no inclou una reforma fiscal redistributiva ni una modificació d’impostos catalans: “Continuen protegint la riquesa del 4% de la població que cobra més de 60.000 euros.” Pel seu costat, el diputat de C’s Antonio Espinosa va assegurar que suposa una pujada general de la pressió impositiva amb l’únic afany d’augmentar la recaptació del Govern. Rafael Bruguera (PSC) va acusar el Govern de “passar-se tres pobles” perquè va molt més enllà del que és habitual i Marta Ribas (CSQP) va considerar que la CUP no comparteix gaires dels seus punts.A més, els cupaires van proposar modificar partides per un valor de 760 milions d’euros per destinar-les a polítiques socials i sense la necessitat de tocar els impostos.

El Govern de Puigdemont i el de Rajoy estan en contacteEl president del Govern estatal, Mariano Rajoy, va trucar la setmana passada al de la Generalitat, Carles Puigdemont, per convidar-lo a assistir a la Conferència de Presidents convocada per al 17 de gener al Senat. Segons va publicar ahir La Vanguardia, en la conversa no es va concretar data per a una possible reunió, però el president de l’Executiu central va emplaçar el de la Generalitat a anar a la trobada del gener sense esperar cap resposta. D’altra banda, el vicepresident, Oriol Junqueras, va assegurar que manté contactes amb la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, tot i que encara no hi ha data concreta per a una reunió, que es podria produir el gener de l’any vinent.

tracking