SEGRE

HABITATGE

El Parlament aprova la llei que preveu l'expropiació temporal de pisos als bancs

La nova llei d’habitatge ha estat aprovada per unanimitat

El Parlament aprova la llei que preveu l’expropiació temporal de pisos als bancs

El Parlament aprova la llei que preveu l’expropiació temporal de pisos als bancs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha aprovat aquest dijous la llei d’emergència d’habitatge, que preveu l’expropiació temporal dels pisos als bancs, negociar la paralització de desnonaments, obre la porta a regular els "lloguers abusius" i crea una comissió per coordinar les actuacions de les diferents administracions.

La cambra catalana ha aprovat per unanimitat la major part de la nova llei d’habitatge, que substitueix els articles de l’anterior normativa d’emergència habitacional 24/2015 suspesos pel Tribunal Constitucional, si bé Ciutadans i PPC s’han abstingut o votat en contra en alguns articles molt concrets.

La nova llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones que es troben en risc d’exclusió residencial preveu l’expropiació de l’ús temporal dels pisos als bancs, mesura que substitueix a la cessió temporal obligatòria dels habitatges inclosa en la norma suspesa pel Constitucional.

Així, en el cas dels desnonaments, la llei preveu que els bancs tinguin l’obligació de reallotjament de les persones en risc d’exclusió social per pèrdua d’habitatge i fixa un sistema transitori perquè, per un període de tres anys ampliables a uns altres tres, les entitats financeres ofereixin un lloguer social a les famílies vulnerables que estiguin a punt de ser desnonades.

En aquesta mesura, i per evitar que la nova llei sigui recorreguda davant del Constitucional, el text actual no preveu, com sí que feia l’anterior, l’obligació als bancs d’oferir un lloguer social de forma indefinida, que ha estat reduït a tres anys.

A més, la llei aprovada avui a la cambra catalana obre la porta a la regulació dels lloguers abusius en el termini màxim de nou mesos ja que, a proposta de Catalunya Sí Que Es Pot i la CUP, s’ha inclòs una disposició final en l’articulat del text.

La norma inclou també com instrument per lluitar contra l’emergència habitacional el paper de mediador de les administracions en la paralització dels desnonaments de famílies en situació de pobresa o d’exclusió social.

Una altra de les novetats és la creació de la Comissió d’Habitatge i Assistència per a Situacions d’Emergència amb l’objectiu de coordinar l’actuació de les diferents administracions en aquesta matèria.

Durant el debat de la nova llei a la cambra catalana, i malgrat el suport dels grups a la major part del seu article en la votació final, els partits han reclamat el Govern que inclogui en els Pressupostos de la Generalitat partides per a l’aplicació de la norma.

tracking