SEGRE

CIMERA SOBIRANISME

Puigdemont crea el Pacte pel Referèndum per acordar una consulta amb l’Estat

Liderat per un comitè de vuit membres amb exdiputats del PSC, ICV, ERC i CDC, entre els quals hi ha el lleidatà Francesc Pané |

Vista general de l’Auditori del Parlament de Catalunya que va acollir ahir la cimera pel referèndum.

Vista general de l’Auditori del Parlament de Catalunya que va acollir ahir la cimera pel referèndum.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pacte Nacional pel Referèndum, constituït ahir al Parlament, amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va acordar impulsar una campanya estatal i europea per buscar adhesions a un referèndum pactat amb l’Estat.

Així ho va explicar al final de la reunió, de gairebé tres hores, Puigdemont, que va destacar la “gran transversalitat i pluralitat” d’aquest pacte, la voluntat del qual és celebrar a Catalunya un referèndum “de manera acordada amb l’Estat”, i que presentarà un manifest i promourà una campanya en el conjunt d’Espanya i a la resta d’Europa.

Oriol Junqueras assegura que el Govern “no renuncia” al referèndum unilateral si no hi ha pacte

“No hi haurà referèndum a Catalunya. Més clar no es pot dir”, va assegurar Méndez de Vigo

Més de vuitanta representants d’institucions, partits i entitats de la societat civil favorables al dret a decidir van participar en la cimera pel referèndum convocada per Puigdemont que va encapçalar la mesa presidencial flanquejat per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. A la reunió, Puigdemont va suggerir vuit noms per integrar una comissió executiva del pacte, a la qual es podran afegir altres persones pròximament: l’exdiputat del PSC Joan Ignasi Elena, l’exalcaldessa socialista de Badalona Maite Arqué, l’exregidora del PSC a Barcelona Itziar González, l’exdiputat lleidatà d’ICV Francesc Pané i l’exdiputat d’ICV Jaume Bosch, l’exconsellera de CDC Carme-Laura Gil, l’exdiputada d’ERC Carme Porta i el director de les revistes Catalan International View i ONGC, Francesc de Dalmases. Per la seua part, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va assegurar que el Govern “no renuncia” a convocar un referèndum unilateral en cas que finalment no aconsegueixi pactar-lo amb l’Estat. En cas que això succeís, va dir que espera “que es mantingui el suport”. Pel seu costat, Colau va celebrar que s’hagi “recuperat el referèndum acordat”, perquè creu que és l’espai que genera més adhesions a la població catalana i va rebutjar celebrar un altre 9-N. A més, Colau va recalcar que Puigdemont no va defensar celebrar un referèndum unilateral a la reunió, sinó que només va parlar de consens amb Madrid. Finalment, la diputada de la CUP Anna Gabriel va confessar que confien “poc” en un referèndum pactat, però va considerar bona la recerca d’adhesions, perquè pot tenir utilitat per a la internacionalització del conflicte.

barcelona/madrid

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va advertir que l’Executiu de Mariano Rajoy prendrà decisions jurídiques si en la cimera pel referèndum s’acorden mesures que estiguin “fora del marc de la legalitat”, i va lamentar que s’utilitzi el Parlament de “forma partidista”.

En una compareixença a la delegació del Govern, a Barcelona, Millo va considerar que la cimera pel referèndum sobiranista celebrada a la Cambra catalana és una “reunió de caràcter polític i, davant de reunions polítiques, el Govern d’Espanya respon políticament”.Davant les apel·lacions a la democràcia del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el delegat del Govern li va replicar que la democràcia suposa defensar les lleis i les institucions democràtiques i no “desobeir”.

Per la seua part, el portaveu del Govern i ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, va demanar a Puigdemont que no es deixi portar pels “radicals” i li va recordar que la “immensa majoria dels catalans són moderats”. A més a més, va cridar a respectar les sentències del Tribunal Constitucional posant fre al full de ruta independentista. “De referèndum d’autodeterminació, a Espanya, no n’hi haurà, perquè va contra la Constitució, que garanteix l’autogovern de Catalunya. Més clar no es pot dir. Ara, dialoguem, parlem i resolguem els problemes de la gent”, va assegurar el ministre i portaveu.

Les entitats sobiranistes celebren “el gran consens de país”Les entitats sobiranistes van celebrar, a la sortida de la cimera pel referèndum, que la reunió ha servit per constatar “el gran consens de país” entorn de la consulta independentista, segons va assenyalar el president d’Òmnium, Jordi Cuixart. Va ressaltar que cap de les intervencions s’ha posicionat en contra del referèndum, sinó que a la trobada es va constatar una entesa sobre la necessitat de celebrar el referèndum l’any 2017. La presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, va assegurar que “defensem un referèndum pactat si és possible, i si no, de tota manera treballar perquè sigui possible”.

tracking