SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

JxSí i la CUP donen “uns mesos” a l’Estat per arribar a un acord per celebrar la consulta

Creuen que el Govern central no necessita tant temps per pensar-s’ho || Ciutadans i PP acusen els independentistes de “vendre la moto” i de perdre l’oportunitat de dialogar amb Madrid

Munté, Colau, Puigdemont i Forcadell presidint la cimera pel referèndum divendres.

Munté, Colau, Puigdemont i Forcadell presidint la cimera pel referèndum divendres.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, i la portaveu del secretariat nacional de la CUP, Núria Gibert, van coincidir aquest dissabte a fixar “data de caducitat” a un referèndum acordat, la proposta sobre la taula després de la cimera d’aquest divendres al Parlament.

“És l’últim intent”, va advertir la cupaire. Turull es va sumar a delimitar en el temps la via acordada: “Fa molt temps que estem en aquest procés, l’Estat no necessita nou mesos per saber si vol parlar o no; amb uns quants mesos, sabrem de seguida si hi ha possibilitats o no.”

Gabriel Rufián dóna suport a avançar la consulta en cas que hi hagi inhabilitacions “en massa”

En canvi, Lluís Rabell, president del grup parlamentari de CSQP, no va apostar per posar caducitat i no vol definir-ho com a “impossible”: “La batalla serà difícil, però està oberta, el futur està en disputa.”

A més, la diputada de la CUP Anna Gabriel va deixar clar que la cimera d’aquest divendres no implica que s’abandoni el full de ruta acordat amb el Govern de Puigdemont.

Pel seu costat, el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, va voler deixar clar que el 2017 hi haurà “referèndum o referèndum”. Romeva va assegurar que l’opció pactada amb l’Estat és la “preferible”, però que el Govern no renuncia en cap cas a la via no acordada.

Des d’ERC, el seu coportaveu al Congrés, Gabriel Rufián, està convençut que hi haurà referèndum el 2017, ja que és un procés que ja “no es pot aturar en un despatx”. És més, va dir que recolza la possibilitat que, si hi ha inhabilitacions “en massa”, la consulta s’avanci.

D’altra banda, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va retreure a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que participés en la cimera pel referèndum. “Ha agafat aquesta bandera per distreure la incapacitat de portar a terme qüestions del govern municipal”. També va acusar les forces independentistes de voler “vendre”, amb la seua reivindicació d’un referèndum pactat, “la mateixa moto” que l’any 2012.

Per la seua part, el portaveu parlamentari del Partit Popular Català, Alejandro Fernández, veu en el Pacte Nacional pel Referèndum “una oportunitat perduda de diàleg” amb el Govern espanyol.

Iceta lluitarà per un govern d’esquerres a la GeneralitatEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, es postularà per tornar a ser el candidat del partit en les pròximes eleccions a la Generalitat, i no descarta contribuir a la formació d’un Govern d’esquerres. Aquest dissabte va destacar que descartaria presentar-se com a candidat si un altre company de files estigués “en més bones condicions per treure el millor resultat: els partits han de presentar els millors candidats i crec que, en aquests moments, sóc jo”. Al seu parer, tornar a ser el candidat socialista segueix la lògica de la línia política que el PSC va fixar en el congrés del novembre, i assegura que la seua aspiració és ser el pròxim president de la Generalitat o almenys condicionar qui hagi de ser-ho. Sobre si posaria algun tipus de condició per donar suport a un Govern d’esquerres, va respondre: “No ens podrem posar d’acord amb algú que digui que es vol saltar la llei.”

tracking