SEGRE

PRÒXIM ORIENT POLÈMICA

L’ONU condemna els assentaments hebreus a l’abstenir-se els EUA

Israel acusa Washington d’“abandonar el seu únic aliat al Pròxim Orient” || Kerry defensa el seu vot per “protegir” la solució dels dos estats a la zona

Vista general de les obres de l’assentament de Ramat Shlomo.

Vista general de les obres de l’assentament de Ramat Shlomo.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Seguretat de Nacions Unides va aprovar divendres una resolució que busca el final dels assentaments israelians en territori palestí, gràcies a l’abstenció dels Estats Units, que van abandonar el seu tradicional veto sobre els assumptes que afecten la nació jueva.

El text, una iniciativa egípcia, hauria d’haver-se votat dijous, però es va ajornar davant de les crides del primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, i el president electe dels Estats Units, Donald Trump, que volien evitar que arribés a votar-se.

La resolució tira endavant perquè cap membre permanent hi vota en contra, inclosos els EUA

Nova Zelanda, el Senegal i Veneçuela van reprendre l’esborrany aquest divendres i van convocar una nova votació en la qual els Estats Units van optar per primera vegada per abstenir-se, facilitant així l’aprovació del text. Perquè una resolució tiri endavant en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha de rebre almenys nou vots favorables i cap veto dels cinc membres permanents: Estats Units, Regne Unit, França, Xina i Rússia.

Davant d’aquesta situació, el ministre d’Energia d’Israel, Yuval Steinitz, va acusar els Estats Units d’“abandonar” el país hebreu, el seu principal aliat al Pròxim Orient, per no vetar la resolució de l’ONU. “Els Estats Units han abandonat el seu únic amic al Pròxim Orient”, va dir Steinitz, un dels membres del Govern més propers al primer ministre, Benjamin Netanyahu. “No és una resolució contra els assentaments, és una resolució antiisraeliana, contra el poble i l’Estat jueus”, va denunciar.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va prendre les primeres represàlies per la resolució cridant a consultes els seus ambaixadors a Nova Zelanda i el Senegal, en resposta que tots dos van patrocinar la resolució.

Per la seua part, el secretari d’Estat dels Estats Units, John Kerry, va defensar l’abstenció del país explicant que l’objectiu és “protegir” la solució dels dos estats.

D’altra banda, Carl Paladino, un dels responsables de la campanya electoral de Trump a Nova York, va desfermar la polèmica al desitjar la mort de l’actual president dels EUA, Barack Obama, i atacar amb grollers comentaris la seua esposa.Paladino va ser preguntat per una revista local sobre el seu principal desig per al 2017 i va respondre que li agradaria que Obama tingués “la malaltia de les vaques boges” després de tenir relacions amb un animal i que morís.

Trump diu que “les coses seran diferents” després de la investidura? El president electe, Donald Trump, que va buscar sense èxit frenar una condemna als assentaments israelians a l’ONU, va assegurar que les coses canviaran en l’organització quan assumeixi la presidència. “Sobre l’ONU, les coses seran diferents després del 20 de gener”, va assegurar Trump en un missatge a Twitter.

tracking