SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

Puigdemont invoca al coratge i la llibertat de Macià per aconseguir la República Catalana

El cap de l’Executiu català assegura que la política institucional ha de basar-se en la “insubornable vocació de llibertat” || Forcadell demana que els catalans puguin expressar-se com va fer el rei dissabte

Ofrena floral davant de la tomba de l’expresident Francesc Macià a Montjuïc.

Ofrena floral davant de la tomba de l’expresident Francesc Macià a Montjuïc.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer diumenge una crida a seguir l’exemple de Francesc Macià, una “figura associada a la idea de República Catalana”. En el tradicional homenatge davant la tomba de l’expresident de la Generalitat republicana, en el 83 aniversari de la seua mort, al cementiri de Montjuïc de Barcelona, Puigdemont va ressaltar el “gran coratge” que va demostrar Macià “al llarg de la seua vida”. Acompanyat d’altres membres del Govern com Oriol Junqueras, Meritxell Borràs, Toni Comín i Carles Mundó, Puigdemont va destacar que “no es pot fer política des de les institucions de Catalunya sense una insubornable vocació de llibertat”, va remarcar, convençut que els hereus institucionals de Macià tenen ara “el deure de posar al dia aquestes actituds”. Diversos líders independentistes també van fer una crida a materialitzar la república catalana que en el seu dia va “somiar” Macià. Junqueras es va mostrar “absolutament a favor” d’evitar “confrontacions estèrils”, de “respectar sempre la legalitat fruit de la democràcia i del nostre Parlament” i de mantenir una relació “entre iguals” amb el “regne d’Espanya”. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va reclamar que els catalans “puguin expressar-se amb la mateixa llibertat amb què ho va fer dissabte el rei”. Forcadell, investigada pel TSJ de Catalunya per haver permès el debat i votació d’un document que al·ludia a una via unilateral cap a la independència, va dir que treballa perquè “al Parlament es pugui parlar d’absolutament tot”, amb l’únic “límit” del “respecte als drets humans”. La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va reivindicar la “unitat” exhibida a la cimera de divendres i va assegurar que els catalans tenen “més a prop que mai el somni” de Macià d’aconseguir un Estat per a Catalunya. Pascal va evitar subscriure la reflexió plantejada per la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, que va assenyalar que si l’Estat es nega a negociar un referèndum, “d’aquí a dos o tres mesos” les forces sobiranistes han de donar per “tancada” la via pactada i preparar un referèndum unilateral.

En el tradicional homenatge de diumenge al davant la tomba de Francesc Macià, al cementiri de Montjuïc de Barcelona, primer president de la Generalitat republicana, que va morir fa 83 anys, el president, Carles Puigdemont, va fer una crida a seguir l’exemple de Macià, una “figura associada a la idea de República Catalana”, i va reivindicar tres “actituds” de Macià que ara haurien de prevaler: el seu “gran coratge”, l’“esperança que va saber tenir i contagiar al poble de Catalunya” i la seua “vocació de llibertat”. Puigdemont va defensar que aquesta llibertat ha de ser social, de les persones i del poble català com a nació: així era per a Macià i així continua sent per a Puigdemont. També va subratllar que el concepte de república catalana ja estava en Macià i que els hereus dels seus anhels tenen el deure de posar al dia les aspiracions de l’antic president, també pensant en les generacions futures.

Per la seua banda, a les Borges Blanques també es va celebrar un homenatge a l’expresident a l’Espai Macià de la capital de les Garrigues en el qual van participar les formacions polítiques presents al consistori així com entitats com Òmnium Cultural, l’ANC, Ateneu Popular Garriguenc i el Comitè de la Memòria Històrica, entre d’altres.

“Posar data al referèndum el condemna al fracàs”El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, va advertir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que posar data al referèndum és repetir el “fracàs” del full de ruta de Junts pel Sí, per la qual cosa no se sumaran a defensar una votació que fixi un dia concret. Va deixar clar que, per a Podem, el referèndum ja s’hauria d’haver celebrat, però s’ha de treballar perquè quan es faci tingui garanties i no en la data: “La unilateralitat tal com s’ha plantejat tenim clar que no ens porta enlloc. El nostre projecte és un projecte a nivell estatal, no és independentista.”

Ofrena floral davant de la tomba de l’expresident Francesc Macià a Montjuïc.

Ofrena floral davant de la tomba de l’expresident Francesc Macià a Montjuïc.

tracking