SEGRE

POLÍTICA CIMERA EUA-JAPÓ

El primer ministre nipó visita Pearl Harbor cridant a la reconciliació

Amb Obama, però sense disculpar-se per l’atac japonès a la base naval dels EUA

Barack Obama amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe, en una imatge d’arxiu.

Barack Obama amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe, en una imatge d’arxiu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Barack Obama, i el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, van completar ahir amb una visita a Pearl Harbor (Hawaii, EUA) el missatge de reconciliació que van donar a Hiroshima el maig passat.

Els dos mandataris van retre homenatge a les víctimes i supervivents de l’atac japonès contra la base naval de Pearl Harbor el 7 de desembre de 1941, que va motivar l’entrada dels EUA a la Segona Guerra Mundial. Obama, que passa les vacances nadalenques a Hawaii juntamenta amb la seua família, va mantenir primer una trobada bilateral amb Abe en la qual va repassar els esforços per enfortir la seua aliança i els assoliments en cooperació en seguretat i economia dels últims quatre anys.

Homenatge a les víctimes de l’atac japonès que va motivar l’entrada dels EUA a la Segona Guerra Mundial

Després van visitar el Memorial USS Arizona, a Honolulu, on reposen 1.102 dels 1.177 mariners i infants de marina morts al cuirassat del mateix nom durant l’atac japonès.

La d’Abe va ser la primera visita d’un primer ministre nipó a la base naval, després que al maig Obama també fes història com a primer president dels EUA a visitar Hiroshima, la ciutat nipona sobre la qual el país nord-americà va llançar la primera bomba atòmica el 6 d’agost del 1945. A Hiroshima, Obama va visitar el Parc de la Pau, construït a l’epicentre de l’explosió que va arrasar la ciutat i va acabar amb 140.000 vides. El mandatari nord-americà no va demanar perdó per l’atac però va oferir un profund discurs ple de referències morals, en el qual va reflexionar sobre la tragèdia i va retre homenatge a les víctimes.

El Govern japonès va anunciar a començaments d’aquest mes que Abe tampoc oferiria una disculpa per l’atac a Pearl Harbor en la seua visita. Amb la visita d’ahir, Obama i el primer ministre nipó volen segellar la reconciliació dels seus països i una aliança “que mai ha estat tan forta”.

La trobada amb Abe serà amb tota probabilitat l’última d’Obama amb un líder estranger abans que abandoni la Casa Blanca i sigui rellevat en el càrrec pel president electe, Donald Trump, que assumirà la Presidència el 20 de gener vinent.

tracking