SEGRE

PANORAMA

JxSí i la CUP acorden la desconnexió com a “república de dret, democràtica i social”

Les dos formacions pacten la llei per intentar emparar el referèndum però no en revelen el contingut || El text pretén garantir “la màxima seguretat jurídica” en la transició a la independència

Carles Puigdemont i Anna Gabriel conversen a la sala de plens del Parlament.

Carles Puigdemont i Anna Gabriel conversen a la sala de plens del Parlament.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts pel Sí (JxSí) i la CUP van anunciar ahir, a través d’un comunicat, que han assolit “un acord polític global” sobre la llei de transitorietat jurídica, que busca emparar el referèndum el 2017 i permetre desconnectar la “República” catalana del marc legal espanyol.

La llei de transitorietat jurídica –que és una de les tres lleis de desconnexió de l’Estat, juntament amb la d’hisenda pública i la de seguretat social catalana– defineix Catalunya com una “República de dret, democràtica i social”.

Les forces independentistes van evitar revelar el contingut del text acordat, conscients de la seua previsible impugnació davant del Tribunal Constitucional (TC), que divendres passat va anul·lar la creació de les tres ponències conjuntes del Parlament impulsades per JxSí i la CUP per elaborar les tres lleis de desconnexió, a l’estimar els recursos d’empara presentats per Ciutadans i el PSC.

En el seu escarit comunicat, Junts pel Sí i la CUP es van limitar a explicar que el seu acord pel que fa al contingut de la llei de transitorietat “és el resultat de més de sis mesos de debat en els quals s’ha treballat sobre l’articulat de la llei i dóna compliment del termini establert en el debat de política general” del Parlament.

La llei, que pretén garantir la “màxima seguretat jurídica en la transició a la República una vegada guanyat el referèndum per la independència”, estableix en el seu article 1 que “Catalunya es constitueix en una República de dret, democràtica i social”.

En canvi, l’acord entre les dos formacions independentistes deixa “pendent de concretar” l’epígraf de la llei que “dota i habilita les institucions públiques catalanes de les eines per a l’exercici del dret a l’autodeterminació”, és a dir, l’empara per convocar un referèndum. Aquest aspecte s’ha deixat obertes, segons fonts de Junts pel Sí i la CUP, per incorporar “el major nombre de forces polítiques en la preparació i convocatòria d’un referèndum”, en referència implícita al nou partit dels comuns.

L’oposició va acollir amb crítiques l’acord global entre Junts pel Sí i la CUP per portar a tràmit la tercera de les lleis de desconnexió, la de Transitorietat Jurídica. El secretari de Comunicació de Ciutadans i diputat al Parlament, Fernando de Páramo, va censurar l’“opacitat” amb què JxSí i la CUP han impulsat la llei. “La transparència brilla per la seua absència. Són incapaços de publicar el contingut de les lleis. És un artifici perquè no s’impugnin”, va lamentar el diputat, que va criticar que Junts pel Sí i la CUP estiguin pensant “cada minut com enganyar la justícia” i va advertir que el seu partit estudiarà el contingut de les lleis quan es facin públiques per analitzar-ne la legalitat. De Páramo va afirmar que són els polítics independentistes els que estan judicialitzant la política, ja que des de la seua posició “estan incomplint les lleis per buscar la reacció dels tribunals”.

“Junts pel Sí i la CUP tenen tot el dret del món a presentar qualsevol proposició de llei però els demanem que aquestes propostes de llei siguin presentades amb el respecte més elemental a les normes de la democracia, com són la transparència i la publicitat”, va denunciar Joan Coscubiela, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, que va alertar del perill que si la llei “no es presenta per eludir l’Estat pot acabar convertint-se en un autoengany a la ciutadania”.

Per la seua part, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va denunciar l’“opacitat” d’un acord que va definir com “una gesticulació” que no va enlloc.

El coordinador general del Partit Popular de Catalunya, Xavier García Albiol, va acusar Junts pel Sí i la CUP de “portar d’amagat” la llei de transitorietat i va titllar el Govern i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell de “provocadors” per buscar la confrontació amb l’Estat.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, per la seua banda, va afirmar que la llei de transitorietat “és inimpugnable” i va avançar que JxSí i la CUP contemplen que s’aprovi “el mateix dia” en què es convoqui el referèndum.

ERC avisa que no toleraria canviar el referèndum per unes eleccionsEl portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, es va mostrar convençut que el referèndum s’acabarà celebrant el 2017, encara que no sigui acordat amb l’Estat, i va advertir que el seu partit sortiria del Govern si aquest decidís substituir el referèndum per unes eleccions autonòmiques. Tardà va assegurar que no celebrar la consulta seria seria incomplir la llei fundacional” de la nova “república catalana”, en al·lusió a la llei de transitorietat jurídica En aquest sentit, el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, va desafiar ahir JxSí i la CUP a proposar un referèndum sense pactar amb l’Estat però que tingui “efectivitat” jurídica i reconeixement internacional.

tracking