SEGRE

Puigdemont: "Farem el referèndum el 2017 i l'aplicarem sense dilacions"

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha compromès avui a complir la seua promesa de convocar un "referèndum legal i vinculant" el 2017 i ha garantit que aplicarà el resultat "sense dilacions ni excuses".

En el seu primer discurs de Final d’Any com a president de la Generalitat, Puigdemont ha assegurat que l’any que ve serà "clau per al futur" de Catalunya, perquè els catalans "decidiran lliurement" si volen o no la independència.

I ho faran, ha dit, a través d’un "referèndum legal i vinculant: Legal perquè es convocarà d’acord amb el mandat de les lleis, i vinculant perquè el resultat que decidiu vosaltres, ciutadans i ciutadanes de Catalunya, serà el que el Govern i el Parlament haurà d’aplicar sense dilacions ni excuses".

Precisament ahir, Junts pel Sí i la CUP van anunciar un acord entorn de la llei de transitorietat jurídica, la més important de les anomenades lleis de "desconnexió", amb què pretenen donar cobertura legal a un referèndum encara que l’Estat no ho avali i dotar d’un marc legal propi una eventual "República" catalana.

Malgrat que avui el president del Govern, Mariano Rajoy, ha recalcat que no pensa autoritzar "cap referèndum que suposi liquidar la sobirania i la igualtat" dels espanyols, Puigdemont ha donat a tota hora per fet que el 2017 els catalans seran cridats a les urnes per pronunciar-se sobre la independència.

Ni a ell ni al seu Govern, ha assegurat Puigdemont, els faltarà "valentia i coratge" per "complir fidelment" el mandat "sorgit de les eleccions del 27 de setembre de 2015", en les que Junts pel Sí que es va presentar amb el compromís de portar Catalunya "de la postautonomia a la preindependència".

Puigdemont, que el proper 10 de gener complirà un any al capdavant de la Generalitat, ha fet referència a la cimera sobiranista de divendres passat al Parlament, en què independentistes i forces de l’esquerra alternativa es van comprometre a iniciar una campanya nacional i internacional per un referèndum acordat amb l’Estat.

El Govern, segons Puigdemont, "ha fet del diàleg el seu instrument per treballar des del primer dia, tant amb l’oposició en el Parlament com amb el Govern de l’Estat."

Malgrat haver "teixit consensos amplis a Catalunya entorn del referèndum", ha assenyalat el president català, "encara no hem rebut resposta a la mà estesa per pactar-ho" amb el Govern de Mariano Rajoy.

"Continuarem tenint la mà estesa sempre, però des del compromís i la fidelitat als nostres principis", ha afegit el president català, que ha subratllat que els catalans "volen i tenen el dret a decidir".

Per a Puigdemont, "Catalunya s’ha guanyat el seu reconeixement com a nació en el marc d’una Europa que volem més unida, més segura i més democràtica".

Més enllà del contenciós polític amb l’Estat, Puigdemont s’ha referit al "món ple d’incerteses" que s’entreveu per al proper any, "amb dèficit importants quant a la pau, la seguretat i els drets humans".

"L’ascens dels populismes, la persecució de llibertats fonamentals en democràcia, com la llibertat d’expressió, la persistència dels conflictes armats i les crisis humanitàries que es derivin continuen sent assignatures pendents que ha humanitat ha d’afrontar", ha assenyalat.

Puigdemont ha remarcat que el 2016 "ha estat el millor any en creixement econòmic i creació d’ocupació des de l’inici de la crisi" i les previsions per al proper any "també són bones", la qual cosa "permetrà recuperar els nivells d’abans de la crisi".

"Les institucions catalanes i europees hem d’afrontar decididament les polítiques que permetin garantir el benestar de tots els ciutadans, perquè ningú no pot quedar-se enrere," ha postil·lat.

tracking