SEGRE

POLÈMICA CRISI DIPLOMÀTICA EUA-RÚSSIA

Putin s’absté de respondre a les sancions i decideix esperar Trump

El Kremlin no expulsarà diplomàtics dels EUA com a represàlia || La política amb Rússia torna a marcar les diferències en la transició a la Casa Blanca

Obama i Putin, en una trobada a l’Assemblea de l’ONU, a Nova York, el setembre del 2015.

Obama i Putin, en una trobada a l’Assemblea de l’ONU, a Nova York, el setembre del 2015.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Rússia, Vladímir Putin, va assegurar ahir que no expulsarà diplomàtics nord-americans en resposta a la nova ronda de sancions nord-americanes. “No li crearem problemes als diplomàtics nord-americans. No expulsarem ningú. No prohibirem ni a les seues famílies, ni als seus fills disfrutar dels seus llocs habituals de descans per les festes nadalenques”, va afirmar.

Putin va prendre aquesta decisió malgrat que poc abans, el ministre d’Exteriors, Sergei Lavrov, li havia proposat expulsar 35 diplomàtics dels EUA i prohibir que el personal diplomàtic nord-americà utilitzés una casa de camp i un magatzem a Moscou.

El president rus, que ha negat sempre que el Kremlin estigui darrere dels atacs cibernètics contra els EUA durant la campanya electoral, va destacar que Rússia “es reserva el dret a mesures de resposta”. Putin va agregar que “no ens rebaixarem al nivell de diplomàcia irresponsable i d’anar per casa i els pròxims passos per al restabliment de relacions russonord-americanes els prendrem partint de les polítiques que proposi l’Administració del president Donald Trump”.

En aquest sentit, les sancions imposades a Rússia han tornat a posar en evidència la profunda divisió entre l’actual Govern d’Obama i l’entrant, a partir del 20 de gener, de Trump. “És hora que el nostre país avanci cap a coses més grans i millors”, va ser la reacció del magnat a la decisió d’Obama d’aquest dijous d’expulsar del país 35 diplomàtics russos, encara que va anunciar que es reunirà amb els responsables de les agències d’intel·ligència dels EUA per “actualitzar” la seua informació sobre el cas i avaluar uns atacs russos dels quals va reclamar “proves clares” a la Casa Blanca.

Feia mesos que el Govern d’Obama insistia que Moscou va fer el possible durant la campanya de les eleccions a la presidència nord-americana per inclinar la balança a favor de Trump a través dels atacs informàtics contra el Partit Demòcrata i l’equip de la candidata Hillary Clinton.

La intel·ligència dels EUA defensa que el mateix Putin va estar directament involucrat en l’estratègia d’aquests atacs cibernètics.

tracking