SEGRE

POLÍTICA GOVERN CENTRAL

Rajoy rebutja un referèndum per “liquidar la sobirania nacional”

El president del Govern demana que a Catalunya no “es facin més passos en la mala direcció” || Descarta que una reforma constitucional solucioni l’encaix català

Rajoy, ahir a La Moncloa abans de fer el balanç polític de l’any.

Rajoy, ahir a La Moncloa abans de fer el balanç polític de l’any.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va reiterar ahir que no autoritzarà la convocatòria d’un referèndum d’independència perquè suposaria “liquidar la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols”. “Cap president estaria disposat a fer-ho”, va afegir en la compareixença per fer el balanç polític de l’any. Rajoy també va descartar que una reforma de la Constitució resolgui el conflicte amb Catalunya. “Ofereixo una cosa molt més raonable: parlar i dialogar i no fer més passos en la direcció contrària a la que marca el sentit comú”, va expressar el president del Govern després de l’anunci aquest dijous de l’acord entre Junts pel Sí i la CUP d’una llei de transició cap a la independència. Rajoy va voler deixar clar també que no parlarà amb el sobiranisme sobre trencar la unitat d’Espanya i com “incomplir la llei”. El president del Govern va defensar que la seua oferta de diàleg no suposa cap rectificació de la seua política anterior cap a Catalunya. En aquest sentit, Rajoy va recordar que el diàleg ja existeix, també amb el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras. Rajoy va aprofitar per demanar tant a Puigdemont com al lehendakari, Íñigo Urkullu, que no “abdiquin de la seua responsabilitat” i assisteixin a la Conferència de Presidents del 17 de gener, perquè la gent no entendria que no vagin a un fòrum on es prenen decisions que afecten els ciutadans.

Rajoy va assegurar a més que aspira a esgotar el mandat i, per tant, que la legislatura duri quatre anys, mitjançant el diàleg i la recerca d’acords amb tots els partits, encara que tenint clar que Ciutadans és el seu “soci preferent” i que ha de pactar amb el PSOE grans assumptes d’Estat.

Aspira a esgotar mandat amb Ciutadans de soci preferent i amb acords puntuals amb el PSOE

Veu “triomfalista” Rajoy i lamenta que hagi recuperat “les tisores” gràcies al PSOE

Les paraules diàleg, pacte i acord es van succeir durant tota la intervenció del cap de l’Executiu per deixar patent que aquesta, segons Rajoy, és l’única forma que la legislatura tingui recorregut, però subratllant en tot moment que no treballa amb cap altra idea que la de complir el mandat i esgotar els quatre anys de legislatura.

A més, segons el seu parer, els pressupostos per al 2016 van ser, malgrat les crítiques, va dir, una decisió “prudent, eficaç i responsable” i un “parapet de seguretat” que va propiciar la creació d’ocupació i que va generar confiança “més enllà de la incertesa”.

El president del Govern espanyol va recalcar que, “malgrat totes les incerteses”, el PIB aquest any creixerà un 3,2 %, la qual cosa constitueix el ritme més elevat de les economies europees i el doble de la mitjana de l’eurozona.

madrid

El portaveu de la Gestora del PSOE, Mario Jiménez, va acusar el president del Govern, Mariano Rajoy, d’intentar “vendre” una “realitat” que no hi ha a Espanya, ja que la recuperació econòmica de què va parlar en la seua compareixença per fer balanç de l’any no ha arribat, al seu judici, a les famílies.

El PSOE, que també va fer balanç de l’any, es va mostrar segur que el Partit Popular patirà “derrotes” parlamentàries “importants”, amb la seua intenció, va explicar Jiménez, de revertir les polítiques nocives de Rajoy. Malgrat tot, el portaveu de la gestora es va mostrar disposat a arribar a grans pactes. A més, va coincidir amb el president del Govern que el full de ruta independentista és una “via morta” i que “no arribarà a res”.

El vicesecretari general de Ciutadans , José Manuel Villegas, per la seua part, va criticar el “conformisme” del líder del PP i el va avisar que la seua formació estarà “vigilant” perquè no s’“acomodi” i actuï amb l’“ambició” que requereixen les reformes que cal posar en marxa i que el PP es va comprometre a implementar amb el partit taronja. El responsable de Relacions amb la Societat Civil de Podem, Rafael Mayoral, per la seua banda, va apreciar “triomfalisme” en el balanç de Rajoy i es va queixar que el Govern del PP hagi pogut “recuperar les tisores” gràcies al PSOE i a C’s, que va definir com “la triple aliança”.

Finalment, el diputat de Cataluya Sí que es Pot al Parlament Joan Giner va considerar que Rajoy és “un president políticament mort” i que el seu Govern no aporta solucions a les desigualtats econòmiques ni tampoc al conflicte entre polític entre Catalunya i l’Estat.

Ressalta que la incertesa política no ha afectat l’economia? Mariano Rajoy va destacar que un dels elements “que més han sorprès el 2016 dins i fora d’Espanya” és el fet que la incertesa política no hagi afectat la recuperació econòmica, un fet que ha atribuït a “la seua fortalesa”. Rajoy va subratllar que es deu a “les reformes de l’última legislatura” que han permès “un creixement sòlid i robust” i que ha de mantenir-se en els propers anys.

tracking