SEGRE

TERRORISME JIHADISTA

Almenys 39 morts en un atemptat contra una discoteca d’Istanbul per Cap d’Any

L’atacant armat continua a la fuga després de deixar almenys 16 víctimes estrangeres i 69 ferits || Els testimonis de la tragèdia relaten com la gent es trepitjava per intentar escapar

Els serveis mèdics traslladen en llitera a una ambulància un ferit en l’atac contra el popular club nocturn Reina, a Istanbul.

Els serveis mèdics traslladen en llitera a una ambulància un ferit en l’atac contra el popular club nocturn Reina, a Istanbul.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un atacant armat contra l’exclusiu club nocturn Reina d’Istanbul, situat a la vora europea del riu Bòsfor, perpetrat poc després de l’arribada de l’Any Nou, va causar ahir almenys 39 morts i 69 ferits, entre els quals nombrosos estrangers, mentre que l’atacant continua encara a la fuga.

L’atac va tenir lloc a la 01.30 hora local (22.30 GMT) quan un desconegut, suposadament disfressat de pare Noel, encara que algunes fonts ho van negar, va obrir foc contra la gent amb una arma automàtica. Si bé al tancament d’aquesta edició, encara ningú havia reivindicat l’atac, les emissores turques van assenyalar que la Policia centra les seues investigacions en la branca local de l’Estat Islàmic.

El tirador va fugir en la confusió del tiroteig i ahir era intensament buscat per les autoritats

Les autoritats turques van imposar després de l’atac un bloqueig informatiu, una mesura habitual després de grans atemptats al país eurasiàtic. Malgrat l’enorme desplegament de seguretat muntat a Istanbul amb motiu de la nit de Cap d’Any, l’home segueix escapat, assenyala la premsa local.“La nostra Policia ha posat en marxa una operació i esperem que sigui capturat aviat”, va manifestar a la matinada el ministre turc de l’Interior, Süleyman Soylu, citat per l’agència de notícies Anadolu.

Al tancament d’aquesta edició s’havien identificat 21 víctimes, de les quals 16 eren estrangers de nacionalitats no especificades, mentre que els altres cinc són ciutadans turcs. Entre els 69 ferits que reben tractament, hi ha almenys cinc ferits greus, entre els quals un ciutadà tunisià, van informar les autoritats turques.

El club Reina és un conegut lloc de lleure de l’alta societat d’Istanbul i freqüentat per celebritats, futbolistes i empresaris.Un cambrer del local va indicar al diari Hürriyet que al local hi havia unes 500 o 600 persones festejant l’arribada del 2017. Segons van relatar testimonis al mateix diari, nombrosos clients de la discoteca es van llançar al mar. “La gent es trepitjava per escapar”, van explicar alguns dels testimonis de l’atemptat.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va assenyalar en una primera reacció que aquest atemptat busca “desestabilitzar” Turquia. “Intenten desestabilitzar el nostre país i destrossar la moral del poble creant el caos. Però estem decidits a eliminar aquestes amenaces en el seu punt d’origen”, va assenyalar el president turc, a la vegada que va instar la població a mantenir la calma.

Nombrosos països van condemnar l’atemptat i van presentar les seues condolences a les famílies de les víctimes. En especial els Estats Units, país que en les últimes hores havia estat l’objectiu de les acusacions d’Erdogan sobre el terrorisme islàmic. Erdogan havia arribat a denunciar que el govern de Barack Obama emparava les operacions dels terroristes. Tanmateix, el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Ned Price, va reafirmar el “suport” dels Estats Units a Turquia.

Tranquil·litat a la resta de ciutats europeesLes festes d’Any Nou a Europa van ser colpejades amb l’atac terrorista en una discoteca d’Istanbul, encara que a la resta de capitals la tranquil·litat i les mesures de seguretat van ser la tònica dominant. Així, Alemanya va blindar la seua capital Berlín, així com les principals ciutats com Colònia, escenari l’any passat d’abús sexual i robatoris massius a dones. França va celebrar l’entrada a l’any 2017 sense incidents d’importància i amb una forta presència policial i militar als carrers. A Espanya, les festes de la nit de Cap d’Any van discórrer també amb normalitat en ciutats com Madrid o Barcelona.

Els serveis mèdics traslladen en llitera a una ambulància un ferit en l’atac contra el popular club nocturn Reina, a Istanbul.

Els serveis mèdics traslladen en llitera a una ambulància un ferit en l’atac contra el popular club nocturn Reina, a Istanbul.

tracking